Csak egy tanár

A digitális oktatás tapasztalatai

2020. június 22. - csakegytanár

A koronavírus okozta digitális átállás óriási kihívást jelentett a pedagógusok, a diákok és a szülők számára egyaránt. Kisarkosítva azt mondhatjuk, hogy egy hétvégéje volt mindenkinek arra, hogy egy olyan rendszerre álljon át, amire korábban egyáltalán nem volt felkészülve. Három hónapig tartott ez az időszak, és reméljük, hogy egyhamar nem lesz szükség arra, hogy újból átéljük.

board-5014643_1280.jpg

Tovább

A távoktatás tapasztalatai egy hét távlatából

Hát, ez az, amire senki sem gondolhatott hónapokkal ezelőtt. Ilyen drámai változás a mindennapi életünkben emberemlékezet óta nem volt. A koronavírus terjedése az élet számos területén borít fel mindent, ami idáig olyan egyszerűnek tűnt. Az oktatás is elszenvedi most az eseményeket, de hála istennek idáig a körülményekhez képest azt mondom: ez legyen a legnagyobb baj!

learn-4338935_1920.jpg

Sokk megélni azt, hogy egy pénteki napon bejelentik, hogy meghatározatlan időre nincsen hagyományos tanítás, a gyerekeknek tilos az oktatási intézményekbe bemenni. Egy hétvégét kapsz arra, hogy felkészülj valami teljesen más módszertanra, mint amit eddig használtál. De a szükség nagy úr, és úgy érzem, hogy kollégáimmal megteszünk mindent azért, hogy munkánkat becsületesen elvégezzük.

Tovább

Kimondatlan kérések az iskolakezdés előtt

A tanév kezdésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat bizonyára már megismerték a kedves szülők. Van, ahol a kollégák már a tanév végén egyértelmű információkat tudtak adni a következő tanévről, de az iskolák többsége augusztus 20-a után kezdi pontosítani a részleteket, Böngésszék bátran iskolájuk honlapját, Facebook-oldalát.

Ebben a posztban a készülődésnek inkább a kimondatlan részeiről szeretnék írni. Azokról a tudnivalókról, amiket nem találnak meg könyvekben, és a kollégák sem fogják feltétlenül elmondani ezeket a tudnivalókat, mert talán úgy gondoljuk, hogy nem is kell. Következzen pár – általában ki nem mondott kérés.

Lelki felkészítés

Fontos, hogy ne stresszeljük a gyerekeket már előre a sulival. Nem kell visszaszámolgatni, riogatni őket, így is borzalmasan érzik magukat ilyenkor. Természetesen más a helyzet a legkisebbekkel, akik közül a legtöbben igenis már alig bírják kivárni az első napot!

schoolboy-990795_1280.jpgFontos, hogy az első pár nap nyugodt legyen!

Tovább

Miért nem szeretik a tanárokat?

Bár osztályon, iskolán belül általában még mindig többségében kiváló a kapcsolat a szülők és a tanárok között, alapjában véve egyre több esetben találkozunk olyan ellenállással helyileg vagy társadalmi szinten, aminek okait érdemes végiggondolni.

warning-2284170_1280.jpg

Saját emlékek

Mindenki járt iskolába rövidebb-hosszabb ideig. Valószínűleg mindenkinek vannak jó és rossz élményei, emlékei. Sokat sztorizgatunk egy-egy tanárról, csínytevésről, vagy bármiről ami a suliban történt. Bizonyára többeknek vannak olyan maradandó sérelmei, amiket az idő nem tudott begyógyítani, ezáltal a tanárok elátkozódtak az ilyen emberek szemében. Véleményem szerint ilyen esetek léteznek, de számuk elenyésző, hiszen legtöbbünk jó emlékekkel, de legalább is harag nélkül gondol vissza ezekre az évekre.

Tovább

Mire elég a tanári fizetés?

Futótűzként terjednek az interneten a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának kezdeményezésére létrejött tanári fizetésről szóló képek. Jómagam is szerettem volna majd valamelyik posztomban a tanári fizetésekről írni, de hamar eljött az ideje, hogy egy kicsit osszunk-szorozzunk.

Úgy érzem, én egy eléggé megalkuvó pedagógus vagyok. A szakmát hivatásként igyekszem megélni, ezért nyilván kalkuláltam annak idején a pályaválasztáskor azzal, hogy bizony nem a tanári pályán fogok meggazdagodni. A kérdés inkább az volt, hogy vajon egyáltalán fenn tudom-e majd magamat és családomat tartani.

money-3113653_1920.jpgJó pár évet le kell húzni, hogy a képen látható összeget vigyük haza egy hónapban...

Tovább

Mit csinál egy tanár nyáron?

Bizonyára sokan elgondolkodtál már azon, hogy vajon mit csinálhatnak a pedagógusok a nyári szünetben. Na jó, tudom, hogy igazából nem sok mindenkit érdekel, de hadd mutassam be egy átlagos általános iskolai tanár tipikus nyarát.

bag-1868758_1920.jpg 

A hírhedt három hónapos nyári szabadság…

Ha minden áron ki akarsz borítani egy tanárt, akkor ezzel kezdjed, és rögtön el is kezdi majd a prédikációt. Sok mende-monda van a szakmán belül, hogy hol mi a szokás, de egy tipikus iskolában a tanárok a tanítás vége után még két héten keresztül dolgoznak. Mivel a tanévnek szinte mindig június 15-én van vége, így könnyen kijön, hogy inkább júliustól vannak a tanárok szabadságon. A tanév szervezésével kapcsolatos tennivalók elkezdése már tényleg iskolafüggő, de augusztus 20. után nem sokkal általában már menni kell. Így lesz a három hónapból inkább egy bő másfél hónap. Ez is jóval több, mint más szférában, és hálásak lehetünk ezért is, de azért mégsem három hónapig hesszelünk.

Tovább