Csak egy tanár

Csak egy tanár

Mire elég a tanári fizetés?

2019. július 23. - csakegytanár

Futótűzként terjednek az interneten a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának kezdeményezésére létrejött tanári fizetésről szóló képek. Jómagam is szerettem volna majd valamelyik posztomban a tanári fizetésekről írni, de hamar eljött az ideje, hogy egy kicsit osszunk-szorozzunk.

Úgy érzem, én egy eléggé megalkuvó pedagógus vagyok. A szakmát hivatásként igyekszem megélni, ezért nyilván kalkuláltam annak idején a pályaválasztáskor azzal, hogy bizony nem a tanári pályán fogok meggazdagodni. A kérdés inkább az volt, hogy vajon egyáltalán fenn tudom-e majd magamat és családomat tartani.

money-3113653_1920.jpgJó pár évet le kell húzni, hogy a képen látható összeget vigyük haza egy hónapban...

Nem sokáig húznám a történetet: szerényen, de igen. Az interneten megjelenő fizetések az igazságot tükrözik. Az első napi hullám után viszont úgy láttam, hogy egyelőre többségében a pár év tapasztalattal rendelkezők villantottak. Nyilván egy kicsit nehezebben indulnak be azoknak a vallomásai, akik már jóval hosszabb ideje vannak a pályán, és ki tudnak használni minden lehetséges pótlékot és egyéb járandóságot.

Mivel a közszféráról van szó, mindenki megtalálhatja az interneten, hogy egy tanár mennyit keres – körülbelül. A túlóra talán az egyetlen kérdés a szakmában. Lehet-e vagy nem, mit fizet a tanker és mit nem, stb. Az iskolák között jelentős különbség lehet azt illetően, hogy hol mennyi az az óraszám, amit a dolgozóknak vállalni kell. Bár az utóbbi évek pedagógus-hiánya már a legtöbb iskolában egy irányba tereli ezt az óraszámot, és egyre kisebbek a különbségek (tehát a legtöbben a 26 órát közelítik meg), a 26 órán felüli óraszám és az eseti helyettesítések szabályai homályosak.

Közel húsz év tapasztalattal, teljes leterheltséggel (rengeteg túlórával), osztályfőnöki pótlékkal az első napon keringő fizetéseknél van szerencsém többet keresni. Anonimitásomat szeretném megőrizni, ezért konkrétumokat viszont nem írnék.

Hogy ez mire elég? Egy szerény, de biztos megélhetésre. Persze úgy, hogy párom is keres. Ő szintén a közszférában dolgozik. Nagy álmaink, pl. lakás, autó nincsenek. A nyaralás talán az, amiből nem engedünk, és a hétköznapi életben sem nélkülözünk.

Minden relatív. Tudom, hogy vannak, akik jóval többet dolgoznak, fizikai munkát, kevesebbért. Nagy sokk volt számomra az Index „Nettólottó” cikksorozata, aminek során különböző szakmák fizetését kellett megtippelni. Bevallom, sokszor lőttem mellé mindkét irányba, de a közszféra fizetését jó százalékkal eltaláltam. Többször viszont belepirultam, hogy bizonyos szakmákban milyen kevés pénz van, minden elismerésem azoké, akik a kemény munkájukért cserébe alig kapnak valamit.

Ugyanakkor miért fizetnek minket? Jöhet a sokak szemében demagóg szöveg: az állam kifizeti a napi kb. hatórányi gyerekfelügyeletet, az oktatást, a játszópajtásságot, a nevelőt, a motivátort, a pszichológust, a fegyelmezőt. Igyekszünk felkészíteni a gyerekeket a jelenlegi elvárásoknak megfelelően. Hangsúlyozom, a törvény által megkívánt elvárásoknak, nem feltétlenül az élet elvárásaira, de legyen ez talán egy későbbi poszt témája. Emellett programokat szervezünk, kirándulni visszük őket, készülünk beáldozunk a saját pénzünkből és szabadidőnkből, sokszor családi életünkből.

Tudom, hogy a pedagógusok megbecsülése jelenleg nincs éppen toppon, és azt is tudom, hogy sokan nem is lennének feltétlenül a pályára valók, de bizony többet érdemelnénk. Szó se róla, mindenki többet érdemelne: az egészségügy, a rendőrök, tűzoltók, kutatók, a kétkezi dolgozók. A hivatástudat velünk van a tanórákon, hiszen a gyerekekkel töltött idő igencsak nagy fizetésen felüli juttatás tud lenni, amit pénzen nem lehet megvenni, de bizony, amikor hazamegyünk a családunkhoz, akkor hamar kiderül, hogy a hivatástudatért nem adnak lakást, autót, aktív kikapcsolódást és regenerációt.

maldives-666122_1920.jpgNem semmi, de nem baj, mi a Balatont is imádjuk.

Nem véletlen, hogy a cikk megírásakor több ezer tanári és tanítói állás található a közigálláson. Sokan elhagyják a pályát, amit bizony nem minden esetben lehet elítélni. Én nem igazán szeretnék más pályán dolgozni, de bizony ezzel egyelőre nagyjából borítékoltam is, hogy nem számíthatok arra, hogy a családom egyről a kettőre fog lépni a közeljövőben.

Örülnénk, ha méltóbb fizetéssel hálálnák meg a bizalmat azért a felelősségért, amit nap, mint nap vállalunk a gyerekekért!

De mit gondol az olvasó? Mekkora fizetés lenne reális egy pedagógus számára? Kommentben várom (és várjuk szerintem sokan) a válaszokat..

Ha a jövőben is olvasnád a pályával kapcsolatos cikkeimet, lájkold Facebook-oldalamat.

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegytanar.blog.hu/api/trackback/id/tr9714975992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2019.07.23. 16:19:49

"Hogy ez mire elég? Egy szerény, de biztos megélhetésre. Persze úgy, hogy párom is keres. Ő szintén a közszférában dolgozik. Nagy álmaink, pl. lakás, autó nincsenek."

Tehát NEM élnél meg belőle, ha egyedül élnél. És még így sincs saját lakásotok (ha jól értelmezem azt, hogy nem is álmodtok már erről). Egyébként meg az a véleményem, hogy manapság már minden úgy van árazva, még a fizetések is, hogy "úgyis mindenki párban él, két fizetésből már futja" például albérletre. Mert egyedül azt se fizeti ki senki, Budapesten főleg nem. Viszont nem él mindenki párban, és ne is legyen már kötelező. Nem a középkorban élünk, hogy gazdasági kényszerből kelljen együtt élni valakivel. Szóval nem, a tanári fizetésből NEM LEHET megélni, még szerényen sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.23. 16:25:16

A magyar tanári fizetés, mely Kelet-Európán belül közepes szintű, szegényes. alsó-középosztálybeli létre elegendő.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2019.07.23. 16:27:37

Anno egy tanárom mesélte, hogy Hollandiában voltak valami kiránduláson, tanároknál elszállásolva. Rendszerváltás után volt, jó magyar szokás egy idő után rákérdeztek a fizetésre.

Hát, a holland tanár érezhetően nem volt ekkora türhőséghez szokva, úgyhogy pillanatnyi gondolkodás után azt mondta, hogy van neki a Csatornán túl (értsd, Angliában) egy tanár barátja, ő úgy tudja, hogy a holland tanári fizetésért az angol bármikor gondolkodás nélkül átúszná a Csatornát.

Ha meg oktatás, akkor ugye egyből a finnek. Nos, úgy tudom, hogy ott is az volt a reformjuk egy jelentős része, hogy baromi jól megfizették a tanárokat - így nem csak a "kényszertanárképzősök" közül tudtak válogatni...

Szóval mennyi lenne a megfelelő? Alsó hangon keressék meg a szellemi fogalalkozásúak átlagát! Ez legyen a pályakezdő tanár bére. Nem kell, hogy mérnöki, orvosi bért kapjanak, de keressen már többet, mint egy beosztott könyvelő, vagy excelhuszár!

Mai viszonyok közt azt mondanám, hogy nettó 260-as kezdő vidéken az a minimum, ami egy kétkeresős családban, két-három gyerek normális, túlzásoktól mentes felneveléséhez szükség.

Egy tapasztalt tanár, aki sokat vállal, vigyen haza 400-at. Nem a pályája utolsó 2 évében, hanem mondjuk 10 év után. És nem mutatóba legyen ilyen, hanem ha azt mondom "tanár", akkor mindenki sejtse, hogy nagyjából ezt a pénzt keresi meg.

Nem a 150-et.

Ja, állandó érv a tanárok ellen a szabadnapok magas száma. Én ahogy látom, valóban több napból gazdálkodnak, de baromira nem akkor veszik ki, amikor akarják (igaz, a legtöbben meg amúgy is pont iskolai szünetben akarnák). A nyilvános vitákban pedig javaslom, hogy 2 jól fogalmazott mondatban szedjék össze a tanárok, hogy ha kivesszük a többlet szabit a képletből, és amennyivel több a szabi, arányosan megnöveljük a fizetést, akkor hogy alakul a pénz.

Tehát ha egy tanár most 150.000 Ft-ot visz haza, de van mondjuk 20 nappal több szabadsága (téli-tavaszi-nyári-őszi szünet otthonlévős része), akkor az egy hónap munkát jelent, emeljük meg a havi fizetést 162.500 Ft-ra. Így nem lehet kapásból a szabit emlegetni az alacsony fizetéssel szemben.

Zsuzsi25 2019.07.23. 16:28:15

Versenyszférai fizetésből sem nagyon lehet megélni.

bojkovska 2019.07.23. 16:31:22

Főiskolával, több OKJ tanfolyammal a hátam mögött maximum tíz olyan pedagógust ismertem, akit becsültem, emberileg és szakmailag méltó volt a névre e. 20 éves tapasztalattal is füzetből, papíról oktat a többség, Órára való felkészülés, nevetséges, próbálnám a munkahelyemen elsütni. Egyszer.
Ugyanez vonatkozik az egészségügyben dolgozók többségére is. Másképp dolgoznak maszekban és másképp főállásban.
Most is igaz, ami Kádár alatt volt, ha háromszor több fizetést kapnának hírtelen, akkor sem dolgoznának többet. A pedagógusok többsége azért nem vált pályát- sok helyen leírták már- mert multi cégnél, vagy magánszektorban nem tudja felvenni a ritmust. Hallja, tudja, marad a pályán.
Családban is van pedagógus, tanítónő, osztályfőnök stb. nettó 249 000 Ft-t visz haza. Most a teljes egységesítés alatt. Nem vagyok fideszes bértollnok.
Három műszakban, félnégykor kelve keresnek a droidok 180 -200 000 Ft-t. Emberileg kifordult vezetők és környezet mellet. Ők miért nem kiabálnak, hogy a vezetői kinevezésbe nem szólhatnak bele? Most akkor mivel különb a droid mint a pedagógus, akinek a munkáját, viselkedését a gyakorlatban szinte soha nem ellenőrzik?
Ha egy operátort bruttó 149 000 Ft-t vesznek fel mert megtehetik, miért nem kiabál senki?
A pedagógusok a Szent Tehenek (Moldova György) bírálhatatlanok. Régen még elvileg ellenőriztek a munkájukat. Aki bátor és szerinte máshol is megálja a helyét mozduljon. Minden évben rengeteg ember módosít pályát, kényszerből vagy önként.

bontottcsirke 2019.07.23. 16:44:48

@bojkovska: Ez pontosan azért van, mert a profik a szar fizetések miatt leléptek. Nettó százas béremelést látok elfogadhatónak a tanárok esetében. A pedagógusnak meg mindegy, az ingyen is bemegy. Ugyanis van különbség pedagógus és tanár közt.

project640 2019.07.23. 16:46:04

Gyakorló apukaként nagyon-nagyon nem vagyok megelégedve a magyar oktatással. Ez független attól, hogy természetesen nem értek egyet a pedagógusok bérezésével. Az első mondatot pedig azért írtam, mert az viszont valahol a pedagógusok felelőssége is :-( .... egyébként a bérezése a fél országnak nem megfelelő. Sok tanárt ismerek. Ismerek végtelenül lelkiismeretes, és végtelenül lustát is. Persze gyári munkás között is ugyanez van, a különbség, hogy míg az egyikük gyermekeink jövőjét gondozza, a másik direktbe ezzel nem foglalkozik.
Nem akarom hosszan ecsetelni, de hogy mit akarok belőle kihozni: egy olyan országban, ahol a tudás, innováxió, oktatás élen jár,..., ahol a tudás, mint erőforrás a fontos dolgok közé tartozik ... ott a pedagógust bérezzék a legmagasabban!!!!
De mit látok az én országomban: lapuló, megalkuvó pedagógus szakszervezeteket ... és kivétel erősítit a szabályt, ha van egy -egy igazgató, tanár, aki mer beszélni.
De a többség, bármilyen oknál fogva, nem szól, hanem tudomásul veszi, hogy az oktatást ma gőzerővel rombolják. Passzivitásával meg ő maga is hozzájárul :-( .... több tanárismerősöm nyomja a migráncsozást naponta, és maximálisan egyetért a mai kormánnyal. Ha oktatásról kérdezem őket, akkor mélyen hallgatnak, de inkább nekik sem tetszik..... és akkor miért támogatájátok őket? - mert hát kit? - jön a kérdés
az új SZDSZ-t? a momentumot? ..... és ilyenkor zárom a beszélgetést .... és egy tanárról van szó :-(

u.i.: én gyárban dolgozom, és több tucat házaspárt ismerek, akik műszakban, eltolva dolgoznak, hogy meg tudják oldani a gyerekeik iskolába vitelét/hozását ... hétvégén fekszenek egymás mellett, mert hétköznap mindig a másik dolgozik ... műszakpótlékkal 177 nettót visznek haza fejenként

2019.07.23. 17:06:48

@MAXVAL bircaman közíró:
Nem, az alsó középosztály szintje Magyarországon az egy házaspárnál, illetve 0-2 gyereknél, ha van egy kis-közepes saját tulajdonú, tehermentes lakásuk, együtt meg keresnek kb. 600-700 nettót. Ez csak úgy jön ki tanári bér esetében, ha csak az egyikük, jellemzően a feleség tanár, a férj meg a versenyszférában viszonylag jól keres. Ha mindkettő tanár, akkor az jóval az alsó-középosztály alatti szint.

Pedgyessy Méter 2019.07.23. 17:08:40

Középiskolás tanárok 90%ának egyetlen hitvallása van hogy neki kiszolgáltatott gyereket szopasson semmi más mire kapjon fizetést hogy ez füzetböl felolvas. Valamelyik hülye jön a könyvelökkel nézd már meg mekkora felelössége van a könyvelönek hát elárulom százszorosa egy tanárénak ha abbol indulunk ki hogy a tanárnak van egyáltalán. Értelmes ember akkor fogja öket valamire tartani ha nem három honapra sztrájkolnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.23. 17:17:34

@Zabalint:

Ha nincs saját lakás, akkor valóban már nem alsó középosztály, hanem szegény. Ezt elfelejtettem hozzátenni.

Azaz első állításom csak akkor igaz, ha a lakáskérdés megoldott.

Terpi 2019.07.23. 17:17:50

Ahhoz képest, hogy a pedagógusok gyakorlatilag állandóan sìrnak, sìrtak 30 éve is, meg most is, mégis az egyik legnagyobb a túljelentkezés a tanári, tanìtói szakokon. Miért? Mert a legalját veszik föl, aki máshová nem jó. Itt kellene kezdődnie a szűrések, már a felvételinél. Amúgy nekem pl szerencsém volt, kiváló tanáraim voltak végig, de ez nyilván kivétel. Nekem van ismerősöm, aki vìzműveknél dolgozott könyvelőként. Aztán elvégezte a szakoktatóit. Azt mondta, hogy csak az sìr tanárként, aki sosem dolgozott a másik oldalon. Lyukas óráiban azt csinál amit akar, általában hazamegy főzni, du 2 kor meg hazajön. Miért is kéne őket jobban megfizetni?????

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.23. 17:23:18

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

Az átlagtanár 3 módon viselkedik:
- korrupt lesz, jellemzően magánórák a saját diákoknak, rosszabb esetben jegyekért pénz,
- abbahagy minden valós munkát a munkahelyen, túlél,
- szereti a munkáját, s beletörődik, hogy ennyi a bér.

Zsuzsi25 2019.07.23. 17:26:05

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: beosztott könyvelő vagyok! Ezerszer több felelősség van rajtam, mint egy tanáron! Zaráskor éjfélig dolgozom, 20.a körül nem szól hozzám a család inkább......
Excelhuszár is vagyok, mert a makróírás alapkövetelmény. Nem kevés idő volt kitanulni.

Csucsuksfc 2019.07.23. 17:26:37

Nejem is diplomas, 133-at kap kezbe, 10 eve dolgozik, nem tanar. Nincs szabad nyara, teli tavaszi oszi szunete. 8 orat dolgozik, nem 6-7 orat, mint a tanarok. O nem sir.

nemecsekerno_007 2019.07.23. 17:27:30

- mivel az oktatásunk állami, annyi pénz van rá amennyit a költségvetés elbír
- nehezen finanszírozható az a rendszer ahol az állami pénzen kiképzett ember, az egyetem elvégzése után lelép külföldre
- az oktatásunk is olyan mint az EÜ, gyakorlatilag szociális ellátás
- jó lenne rajta javítani, de ehhez közös, EU-s szociálpolitika kéne
- ez viszont nem érdeke a gazdag országoknak...

baupexim1 2019.07.23. 17:29:14

8 éve államkicstáros bérszámfejtő mutatott pár, 10-15 éves gyakorlattal rendelkező tanár papírját.
Hát már ákkor sem volt benne nettó 140, inkább 180-185.
Gondolom időarányosan növekszik.
Marad a pályán, megbecsülik(remélem)...
Megérdemlik.

Brix 2019.07.23. 17:36:46

A fő kèrdès inkább az, hogy mire lesz elèg holnap a pedagógusi fizetès...A beismert infláció az egyik legmagasabb Európában, közel 4%, de ha a kisember - nagyjából idetartozik a legtöbb tanár is- èlelmiszer- túlsúlyos fogyasztói kosarát nèzzük , akkor nem tèvedünk sokat , ha 8-10% körüli valós èves inflációval számolunk...Ezeket az árváltozásokat nem követik a közszfèra bèremelèsei...A nyugdíjasoknál is hasonlóan rossz a helyzet...Mindez a kormányzati stratègia rèsze, hiszen az inflációval "ki akarják nőni "az államháztartás közszfèrára ès a szociális kiadásokara fordított hányadát , másrèszt az államadóságot is...A konklúzióm az, hogy ne várjon egy pedagógus sem semmi jót Orbánèktól, örülnek ha szèp csendben elinflálódik a közszfèra bèrtömege...Ugyanaz van\ volt az egèszsègügyben: az èvek alatt elinflált bèreket majd csak 2020- tól akarják jelentősebben megemelni...Pl 2010- 2014 között , zèró , semmi bèremelèst nem adtak, pedig az infláció akkor is "dolgozott"...A többszörösen meglopott közszfèrát nem akarják kárpótolni, ezèrt nem nincs más megoldás, csak a sztrájk! Meg kell bènítani az országot! Ennyi...

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.07.23. 17:46:46

@bojkovska: "...ha háromszor több fizetést kapnának hírtelen, akkor sem dolgoznának többet..."
tanárként válaszolok erre: még az is lehet, hogy igazad van. Oké, legyen! Mondjuk, hogy ilyenek vagyunk. Mind. (Bár bízom benne, hogy azért nem mind!). De nem is azért kellene megemelni a tanári fizetéseket, hogy mi, jelenlegi tanárok jobban dolgozzunk, hanem, hogy vonzóbbá váljék a tanári pálya, nagyobb legyen a verseny ide jönni és olyanok is pedagógusok akarjanak lenni, akik jelenleg inkább megtalálják a számításukat a versenyszférában.
Ki tudja, talán még mi, jelenlegi pedagógusok is jobban iparkodnánk. ;)

2019.07.23. 17:48:56

@Terpi:
"Ahhoz képest, hogy a pedagógusok gyakorlatilag állandóan sìrnak, sìrtak 30 éve is, meg most is, mégis az egyik legnagyobb a túljelentkezés a tanári, tanìtói szakokon. "

He? Te miről beszélsz? Kurvarégóta súlyos aluljelentkezés van a tanári szakokon, főleg reál területen, de humán területen is jellemző, márnekem voltak olyan tanáraim a 90-es évek végén, 2000-es évek elején, akiket nem vettek fel jogra, így a frusztrációjukat magyar tanárként rajtunk élték ki...

2019.07.23. 17:50:59

@Terpi:
Aki meg átképzés után lesz tanár, miután az anyagi alapokat megteremtette, könnyen pofázik.

macmester 2019.07.23. 17:52:42

@MAXVAL bircaman közíró:
Persze persze...
egyedül álló tanárnak, főleg, ha pályakezdő esélye sincs lakásra, autóra, az albérlet főleg pesten lenullázza...
hitelhez is kevés...

persze lehet okos pideszbirka lenni, kell egy pár, bevállalni 3 gyereket oszt uccu neki... öszt ha valamelyik fél lelép és ott az 1-2 gyerek akkor? éhhalál, utcára?

nem így megy a fizuból akkor tudsz megélni, ha egyedül, neadjisten eltartottal is megélsz gond nélkül...

bojkovska 2019.07.23. 18:05:40

Nincs belelátásom, hogy a gimnáziumban, hány fiatalban van meg az érdeklődés, ami nem tévesztendő össze a jelentekezéssel. Az én gondolkodásom az, hogyha lát hiteles pedagogust, legyenek rossz napjai is, van tekintélye, beletesz olyan pluszt ami más tanár nem. Akkor felkapja a fejét. A nagy számok törvénye alapján ha le tudja kötni a diákot akkor kevesebb a gond a fegyelmezéssel. Nem vagyok hülye, sem süket, hallom mi zajlik sok általános iskolában, a tanárok sokszor tehetetelenek. Régi téma, kémiát is és fizikát s lehetne jól oktatni. Itt jön ki igazán milyen a pedagógus, a többit a matematika kivételével el lehet mosni. Mindenki tudja, hogy roszz tanár milyen kárt okozni, összetöri a gyermekeket. A gyerekek nagy rézse orvosi segítségre szorulna, félnek, nem tudnak az osztály elött beszélni. Senki nem foglalkozika nevelésükkel ami a legfontosabb lenne. Nincs kihez odamenni segítségért. Ha a tanárt krétával dobálják, valami oka csak van. Ilyenkor pláne nem kap segítséget, mert dühöng a tanári kar. Ő részükről jogosan.

gyászhuszár 2019.07.23. 18:10:10

Nem a penzbol indulnek ki hanem az alkalmassagrol. Nalam a 90es evek vegen akinek nem volt jobb otlete az ment tanar szakra gimibol. Eleg volt egy írásbeli felveteli es siman elkezdodhetet akar fizikailag is alkalmatlanok pedagogiai karrierje, siman introvertaltkent tanitast tanulni. Masreszt nulla volt a tantargspedagogia resz, mar ott is alkalmatlan emberek oktattak minket. Aki nem tudja, tanitja. Osszefoglalva, nem csak a penzugyeket hanem magat a hivatast, a szakmat kell uj alapokra helyezni. Profikat kell kinevelni, magas fizeteseert. Mindegy, csak hangosan gondolkodtam.

bontottcsirke 2019.07.23. 18:12:34

@Csucsuksfc: Miért sírna ha eltartod? Adsze neki még három kilót az nem ránk tartozik.

hidegsegg 2019.07.23. 18:35:03

Ismerősöm megkért, hogy kapcsolataim révén szerezzek a gimnazista gyerekének komolyabb fizika tanárt aki vállalná a korrepetálását. Van is egy nagyon ambiciózus 30-40 közötti tanárember akit régről ismerek, de nem vagyunk napi kapcsolatban. Kiváló ember, PhD-zett de továbbra is a közoktatásban dolgozik egy ún. "elit gimnáziumban". Miután sikerült összehoznom a családdal, az anyuka fölhívott, hogy segítsek már neki mert nem tudja hogy mondja el a tanár úrnak, hogy annyira keveset kér az óráért, hogy már ők érzik zavarban magukat. Egyébként egy messze átlag feletti anyagi helyzetű családról van szó. Mondom is a tanár úrnak, hogy figyelj, kérjél nyugodtan méltó óradíjat, nem okoz gondot nekik és nagyon szeret hozzád járni a srác. Azt mondja: tudod mennyit változott a helyzet az utóbbi 10 évben? Nem, mondom, fogalmam sincs, nem ismerem a mai tanári béreket, de hallom, hogy többször emeltek a szférában, viszont hazudnék ha azt mondanám, hogy képben vagyok. Válasz: hidd el nagyon jól keresek, nem szorulok rá, hogy 1500 helyett 5000-et kérjek. Hát akkor mondom további szép napot. Tököm tudja akkor, hogy mi van ezeknél, de ez úgy történt meg ahogy mondom, két éve. A rák egye ki a belemet ha nem igaz.

Dzseem 2019.07.23. 18:59:24

@bojkovska: soha ne hívd őket droidoknak .. ebben az esetben te egy egyszerű senki vagy!

PiBá 2019.07.23. 18:59:29

Emberek! Nem a nevetséges gyári fizetéshez kell hasonlítani. Az is vicc, azt is emelni kellene. (Magyarországon a fizetések többnyire viccesek. Fekete humor.)
A tanárok (a jók) jelentik a jobb jövőt. Ahhoz pénz kell, hogy a jó tanári képességűből valóban tanár legyen és maradjon is az. Ez nem jelenti azt, hogy más szakmákban ne legyen ésszerű fizetés.

Technika Magnatovics 2019.07.23. 18:59:56

Több mint 30 éves versenyszféra tapasztalattal diplomával egy iskolában a rendszergazda nettó 140.000 Ft kap. Nagyon sajnálom a tanár hölgyeket és urakat, de 4év +30 éves tapasztalat nem egyenlő 4 év "átbukdácsoló" tanárképzőben megszerzett diploma +4 év gyakorlattal. A iskolai rendszergazdák azért ilyen lehangoló képességüek, mert kevesen mennek ennyire megalázó fizetésért. De ugyanígy az titkárságon levő közalkalmazottak is ennyit keresnek, sok-sok évvel a hátuk mögött. Akinek legalább 20 éves tanár pályafutása van az 300.000 Ft körül keres, akinek pedig 30 fölött az 400.000 fölött megkap. Úgyhogy a kezdő tanárok fizetése a versenyszférához képest kevés. Elgondolkodtató, ha ez igy megy tovább akkor nem lesz tanár, nincs utánpótllás. A tanárnők 40 év munkaviszony után boldogan mennek nyugdíjba, nagyon kevés akar tanítani utána...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.23. 19:05:36

@macmester:

A normális ember akar gyereket. A nem-normális meg kit érdekel?

bojkovska 2019.07.23. 19:07:59

Ha egy tanár politikai nézetét hangoztatja órán akkor fennáll a veszélye, hogy szülök vélt, vagy valós nézetei szerint osztályoz, oda, viszza. Ebből lesz a felvételi pontszám. Én még rettegett központi írásbelit írtam és vettek fel úgy, hogy semmit sem tudott róla a javító.

bojkovska 2019.07.23. 19:14:17

@bojkovska: soha ne hívd őket droidoknak .. ebben az esetben te egy egyszerű senki vagy!
Diplomás droid lettem, van jogom hozzá, különben is én ismerem őket.

erkölcsi hulla 2019.07.23. 19:16:04

Egy segèdmunkás megkeres 300 ezret, csak szólok

rigolya2 2019.07.23. 19:22:17

@bojkovska: khm...

Aki 3 műszakban a szalag mellett dolgozik, az max. érettségivel rendelkezik általában... vagy azzal sem!

Belzebubo 2019.07.23. 19:23:33

Nem volt ez mindig igy. Anyai nagymamám tanitónő volt egy K-Mo-i faluban. Egyedül nevelte a 2 gyerekét, mert a férje (szintén tanitó) 1918-ban meghalt az influenza járványban. Lakásgondja, mondjuk, nem volt, mert a tanitóknak automatikusan járt a szolgálati lakás. Kitanittatta mind a két gyermekét, édesanyám szintén tanitónő lett, a nagybátyám gazdatiszt, ezen kívül a 30-as években vett egy telket a Balatonnál, Siófoknak azon a részén, amit ma Aranypartnak hivnak. Természetesen volt bejárónője - na jó cselédlány, mert anélkül aligha tudott volna egyedülálló dolgozó nőként akkoriban háztartást vezetni. Nos, ennyit kellene ma is keresni egy pedagógusnak...

rigolya2 2019.07.23. 19:27:01

@project640: khm...

Több fizetéssel előbb több, majd idővel jobb tanárt is lehetne találni!

Az aktuális helyzet az, hogy a jelenlegi bérezéssel és jogszabályi változásokkal (4. szakképzési reformterv 2011 óta!) kontraszelektál a tanári kar.
A 148.000 tanár harmada 8 éven belül nyugdíjban!ű

És a nyugdíjba menő tanárok 90%-a nem fog visszamenni tanítani!

rigolya2 2019.07.23. 19:31:30

@project640: khm...

177 nettó műszakpótlékkal és gyerekekkel???
Valami nem stimmel!

Cafeteria?
Adókedvezmény?

rigolya2 2019.07.23. 19:34:12

@Pedgyessy Méter: khm...

Szakoktató tanárokkal mi a helyzet?

Tudja: akik megtanítják a kőművesség, forgácsolás, asztalosság, szakácstudomány, könyvelés, programozás, autószerelés tudományát???

rigolya2 2019.07.23. 19:36:18

@Terpi: khm...

Mennyi fizika, kémia, biológia vagy informatikatanár jelentkezett az elmúlt években???
Fizika és kémiatanárnak jelentkezők számához elég lesz egy jó évben a 2 keze is, hogy megszámolja őket!

És akkor még azt nem is firtattuk, hogy mennyien végeznek és végzés után 5 évvel még tanítanak is?!

rigolya2 2019.07.23. 19:38:10

@nemecsekerno_007: khm...

Az egyházi intézmények akkor miért is kapnak ugyanazért 4x annyi pénzt, mint az állam saját intézményei???

rigolya2 2019.07.23. 19:39:48

@baupexim1: 8 éve még volt adójóváírás...

Különben a pedagógus-bértábla nyilvános!

bojkovska 2019.07.23. 19:42:54

@bojkovska: khm...

Aki 3 műszakban a szalag mellett dolgozik, az max. érettségivel rendelkezik általában... vagy azzal sem!
Ha pesti vagy találkozzunk megmutatom. Fogalmad sincs a droid összetételről, Senki nem ír róluk. Nem is hinnék el.. Nincs kocsi, nincs céges busz, nincs munka, jön a droid.
A segédmunkás kifejezést már csak az építőiparban használják. Magyar neve operátor (nem csak a betanított munkásokat hívják így)

chrisred 2019.07.23. 19:47:44

@MAXVAL bircaman közíró: Normális ember annyit vállal, amit a saját keresetéből el tud tartani.

chrisred 2019.07.23. 19:51:56

@Technika Magnatovics: A közszférában annyit számít a versenyszférában töltött előélet, mind fordítva - semmit.

Midnight Run 2019.07.23. 19:52:13

A helyzet az, hogy a nagy szövegek ellenére, a magyar többsége lenézi a tudást és a tanárokat.

Itt a menő nem a tudós, hanem az újgazdag, nagypofájú bömbis májer még mindig. Észak Balkán a javából!

Szornyeteglajos 2019.07.23. 19:55:00

A realis alapber netto 230 lenne foiskolai diplomaval. Az egesz kozigazgatasban. Jelenleg 6-7 eve tanito alsos tanitono netto 160-170 kozott visz haza. Ebbol csak tengodni lehet, a versenyszferaban ezt egymuszakban meg lehet keresni szakkepesitessel. Valaki irta, hogy 140- ert harommuszakoznak az ismerosei. Surgosen nezzenek korul, mert ennyiert csak az elmaradott regiokban muszakoztatnak a gyarakban. Kezdo targoncaskent, probaidon kaptam ennyit ot evvel ez elott...
Azok a tanitok, tanarok, akik tehetsegesek, mar 10 eve is huztak az ugyfelszolgalatokra, SSC, Hr, konyveles tobbszoroset fizette es fizeti ma is a klikhez kepest. Ilyen minositeses, meg ingyenlaptopos bohockodassal komoly embert nem lehet vonzani a palyara. Szamolni mindenki tud, es ha valaki nincs raszorulva a nyari masfel honap szabadsagra, meg a kethetes teli, tavaszi szunetre, az nem fog karriert epiteni olyan palyan, ahol 10 ev munkaviszonnyal sem nagyobb az alapbere egy bolti kasszasenal. Erre a nagyokosok is raereztek, mert nagyon gyorsan eltoroltek a kotelezo 32 oras iskolaban tartozkodast. Csakhogy ez keves ahhoz, hogy vonzo legyen a pedagogus palya. Nagyon kevesen maradnak meg, a felesegem 17 eve a foiskolan 18 fos csoporttal diplomazott, a ket eve vegzett kolleginaja 9 fos csoporttal indult, 3 fo diplomazott. Lesznek itt meg meglepetesek, ugy erzem.

Terpi 2019.07.23. 20:08:41

@rigolya2: 18 évesen az ember kb tudja, hogy egy tanár mennyit keres. Miért ment oda tanulni akármilyen szakosnak? Ha öt éven belül elhagyja a pályát, nem is volt soha annak való, a munkanélküliség, vagy a tehetségtelen ség miatt jelentkezett oda.

Gery87 2019.07.23. 20:15:13

Amilyen tanárokkal nekem sokszor dolgom volt.....szerintem egy ált. iskolás vagy gimis, szakközepes tanárnak a 200 nettó is sok, azt is csak azért adnám mert diplomája van...legalább seggelt érte éveket....de ennyi.

A többség megfáradt, öreg, kiégett, tehetségtelen és motiválatlan droid....mint a magyar dolgozók 90%.....semmivel nem érdemelnek több pénzt mint bárki más.

A diákokat nem ők nevelik!
Ők csak leadják az anyagot, semmit nem tesznek hozzá sajátként....és amúgy sem érdekel senkit...

Van nyári szünet, fűtött helyen vannak, a diákokat úgysem fegyelmezhetik....a tananyagot felolvassák....2+2=4 lesz 20 év múlva is...az aranybulla éve sem változik meg és sorolhatnám.....fejlődni nem kell és nem is lehet....
ez megér így 200 nettót de nem többet....szóval kuss.

eqlessootista 2019.07.23. 20:21:53

Egy kőműves nettó 10k/h-t keres. Feketén, mert minek adózna, a közösből kivenni a menő, nem betenni. Mennyi is ez a pénz? Ha van kedve és bírja is, akkor kb 200 órát dolgozik egy hónapban. Az nettó 2millió Ft. Tisztán. Igaz, feketén. Ebből elmegy neki rezsire 40-50 ezer.
Hajrá!

Bűnös 2019.07.23. 20:24:36

Na akkor konkrétum:
Feleségem tanítónő, 83 óta van a pályán, azaz lenyomott 33 évet (3 év gyes). Osztályfőnöki pótlékkal, némi utazási költségtérítéssel (benzinpénz, mert nem kér bérletet) 247 körül szokott kézhez kapni. Túlórapénz, kafetéria, ruhapénz semmi. Prémium, jutalom? Erre már csak az idősek emlékeznek, hogy a múlt évezredben még ilyen is volt. Pl. Pedagógus napra. Sok? Mivel a hivatását szerető, lelkiismeretes pedagógus, rendszeresen viszi az osztályát színházba, kirándulni, nyáron táborozni. Ezeket mind grátisz, de persze minden alkalommal kockáztatva, hogy ha valami történik, akkor megfeszítik. Sok? Rengeteg álláshely van, lehet jelentkezni.
Más: valaki írta, hogy sokan jelentkeznek tanár szakokra. Nem számít, az számít, hogy ebből mennyiből lesz tényleg tanár. Ma 6 év a tanárképzés, s utána még 3 évig “csicska”, akit újra kell minősíteni. Vagyis jó esetben 27 évesen kap először igazi tanári fizetést. Ami nagyon karcsú. Ha 18 évesen elmegy a Lidlbe, s talpraesett, ügyes, akkor ennyi idős korára már legalább boltvezető helyettes lehet többszörös pénzért.
Megint más: Szarok a tanárok? Lehet, hogy az emelés nem oldja meg rögtön a problémát, de ha vonzó lesz a pálya, akkor lehet válogatni a jelentkezők közül, s el lehet küldeni a lustákat, az alkalmatlanokat. Most örül a diri, ha be tud valakit küldeni órára.
Színvonal, minőség: ez nem csak a tanáron múlik. Eszközök, tankönyvek, szabadság, és főleg erkölcsi támogatás kell hozzá. Mindegyikben szarul állunk. Egy gyerek tönkre tud tenni egy közösséget, de nem lehet elküldeni, mert jogai vannak! És a másik 30 jogaival mi van? És miért 30+ gyerek van egy első osztályban?
Soroljam még? A női pedagógusok zöme vágja a centit, hogy mikor lesz meg a 40 éve. Szenvednek, és sokan vannak. 5 éven belül tömegesen fognak nyugdíjba menni, nagy lesz a szar. S hiába hívják vissza, még pénzzel se tudják csábítani, mert ugye közalkalmazott, s akkor meg a nyugdíját nem kapja.
Tudnám még sorolni, de már így is sokat írtam.

macmester 2019.07.23. 20:42:36

@MAXVAL bircaman közíró:
látom megin mellényúltál...

a lényeg 1 enmber magában, vagy gyermekével (gyermekeivel) is méltó módon megéljen...
és ez nem csak tanárra vonatkozik.

más:
A tanárok, rendőrök, tűzoltók, bírók, orvosok, nővéresk stb. hizuját a nemzetgazdasági átlaghoz kéne kötni... + szakmai/minősítrési/éves/beosztási szorzókból pótlék.
tanár kezdő pl. NGÁx1,0; bíró NGÁ 1,7 stb

ja és számonkérés, minősítés, továbbképzés stb.
jól képzett jól fizetett tanár a jövő záloga, nem a stadionok, Bp-Beograd, Paks2, a jó oktatás az

nem istudom Japán, D-Kóre, Finn stb miért a tanárszaknak nagy a pesztizse, nehéz bejutni miért becsülik a tanárt (anyagilag is)

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.07.23. 20:45:04

@Gery87: Neked is leírom és szerintem nem csak az én véleményem: De nem is azért kellene megemelni a tanári fizetéseket, hogy mi, jelenlegi tanárok jobban dolgozzunk, hanem, hogy vonzóbbá váljék a tanári pálya, nagyobb legyen a verseny ide jönni és olyanok is pedagógusok akarjanak lenni, akik jelenleg inkább megtalálják a számításukat a versenyszférában.

Persze, lehet büntetni a tanárokat, ahogy Te is írod, hogy max. 200e nettónál ne kereshessenek többet. De szerinted ettől magasabb lehet az oktatás színvonala? Ettől több tehetséges fiatal gondolnál úgy, hogy inkább tanárnak menjen? Biztos, hogy vonzó lenne a max. 200 nettó?

2019.07.23. 20:56:42

Én csak dörzsölöm a markomat!
Megérdemli az összes pedagógus azt a bért, amit kap. Ha ennyire gerinctelen a szak(hihihi)szervezetük, akkor csak kapjanak éhbért.

Sőt!
A magyar munkás is ugyanolyan takonygerincű, mint a pedagógus és az egészségügyben dolgozó.
Vazze! Tegnapi hír, hogy a magyar melós ÓRÁNKÉNT 5 eurót keres, míg a szlovák HÁROMSZOR ennyit!
Ott jövőre bevezetik a 196.000 forintos NETTÓ minimálbért, míg nálunk a 100 ezret sem éri el.

Ez az fityisz droidok!
Ez az balfasz ellenzék!

Gery87 2019.07.23. 21:05:38

@Fermentátor:

Én nem büntetni akarom őket, csak lássuk be, a jelenlegiek ennél többet nem érdemelnek!
Nem nevelnek,nem is engedik nekik, nem fejlődnek, nem is képzik őket stb.....
ezért enni jár.

A "mi lenne ha..." meg nem játszik, itt SOHA nem fogják már drasztikusan emelni a bérüket. mert senkinek nem érdeke!
És a demográfiát nézve azt i látni kell hogy kb senki nem akar majd háromnegyed részt cigány osztályokkal bíbelődni

Az oktatás színvonala meg nem csak attól függ hogy mennyi lóvét vágnak hozzá a tanárokhoz! Ha a tananyag és az oktatási módszer korszerűtlen szar.....hiába emelik 400 nettóra a béreket a lényeg nem változik! Tehát kb semmi értelme.....korszerűtlen szart, korszerűtlen eszközökkel pl betanított majmokkal is lehet taníttatni! Ahhoz nem kell a tehetségeseket 400-ért elszívni mert minek? Operátori munkára sem keresnek nyelveket beszélő diplomásokat....mert minek? Tudja ezt a Geci is.....nem emeli az oktatási színvonalat, ezért több pénzt sem ad.....

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.07.23. 21:16:46

@Gery87: A "mi lenne ha" annyiban igenis játszik, hogy rendszerben érdemes gondolkodni: az egyes döntéseknek a lehetséges kimeneteleit fel kell mérni és az alapján meghozni azokat. Egy szakma bérrendezését nem az alapján kell megszervezni, hogy az éppen ott dolgozók munkájának milyen a színvonala, hanem az alapján, mennyire tartjuk fontosnak azt az ágazatot.

"Az oktatás színvonala meg nem csak attól függ hogy mennyi lóvét vágnak hozzá..."
Itt most pont a fizetésekről szólt a poszt.

Gery87 2019.07.23. 21:17:12

@Látens Inszinuáció:

Sajnos igazad van....
A munkahelyeken sokszor megy a helyezkedés, egymás mószerolása, vegzálása, cseszegetése, taposása...meg mindenkinek nagy a pofája hogy ő jobb, meg ezt érdemli meg azt....mindenki más fasz....főleg a főnökök.....ez nagyon megy....
Persze sokan így se érnek el semmit....csak szar alakok lesznek.

De ha közösen kellene valamit tenni hogy jobb legyen.....együtt fellépni....akkor mindenki hirtelen kussol...csak "kis hal vagyok..." "úgyse lesz semmi.." "családom van.."
komolyan, annyira szánalmas és szomorú ahogy sokan ilyenkor kapaszkodnak a semmilyen 130 nettós szar állásukba hogy arra nincsenek szavak..

Gerinctelen, gyáva, szervilis jobbágyok országa vagyunk! ez az igazság...
A sok Döbrögi meg röhög hogy Ludas Matyi a fasorba sincs....itt egymást verik a parasztok...

Dankházi Zsolt 2019.07.23. 21:28:28

Van egy film, a holt költők társasága. Nem mai darab. A jó tanárt tisztelik a diákok.

venszivar 2019.07.23. 21:32:06

@gacsiiiz: "2 milla/ hó"

UGYAN MÁR..... !!! ja s a téli fagyos 4-5 hóban?

kewcheg 2019.07.23. 21:35:13

A cikkírót olvasva komolyan dühbe gurultam. Egyszerűen ökölbe szorul a seggem ekkora pipogyaság láttán.Sajnálni kellene a nevezett személyt, és a többieket, ehelyett haragszom rájuk, hogy az egy szem életüket ennyire nézik.Le fogják úgy élni, hogy majd egyszer ötvenéves korukban lesz egy paneljük, meg egy Lada Kalinkájuk.Míg a jelen gazdasági guruk (neveket inkabb nem írnék) napszemüvege többe van mint a tanár havi fizuja.Ember!!!! Rázd már meg magad.Manhattanban házvezetősködéssel, kis takarítgatással napi 3-400 dollárt kaphatsz.De mehetünk közelebbre is, ide nem messze.Mi tart vissza? Utána még mindig lehetsz tanár, ha összeszedted magad.+ lesz önbizalmad is, és kiállsz magadért, amikor pedig már annyira nem is kell.....

Gery87 2019.07.23. 21:42:51

@Fermentátor:

Erről beszéltem!
Semennyire nem tartják fontosnak az ágazatot....e z már 30 éve is így volt.....és így is marad úgy néz ki...tehát a jövő tanárai sem lesznek megfizetve....
ha alacsony is a követelmény mindig találnak majd annyi hülyét, aki nem akar mekiben meg soron robotolni, érettségije legalább van...és tanár még jó lesz...

Ukrajnában, Albániában meg Moldovában is eldöcög valahogy a fos oktatás...a 30 ezres fizetésekkel...a jobbak ott is lelépnek....de ettől még legalábbis nem hallani hogy tanár nélkül maradt diákok lógnának a falakról, meg 100 fős osztályok vannak....majd nálunk is el fog kúszni a dolog valahogy...
ez van sajnos.

kolomparlole1114 2019.07.23. 21:47:52

"Mire elég a tanári fizetés?"

Lófaszra se.

kewcheg 2019.07.23. 21:58:17

Nem mintha visszasírnám a hazug és szar kommunizmust, de azt meg kell adni, hogy gyerekkorom tanárai az akkori viszonyok között emberhez méltóbb életet éltek, egyszerűen fontosnak tartotta őket a rezsim, most mindegy hogy milyen okokból kifolyólag.Néhány év munkaviszony után kizárt volt, hogy a tanár/tanító albérletben éljen.Minimum egy tanácsi lakás, vagy szolgálati lakás vagy ilyesmi főleg a fiatal házasoknak már járt.A kultúra (könyvek, színház stb.) gombokba kerültek, tanítónő édesanyám minden fizetéskor egy szatyor könyvvel állított haza, amit részletre is ki lehetett fizetni.Még az a szar szakszervezet is jó volt arra, hogy a Balcsira. vagy más nyaralóhelyre mindenki aki akart eljutott a nyári szünetben, kb, porcicákkal ellentételezve a nyaralás árát. Jó, az igaz, hogy a nagy egyenlősdiből se lefele,se fölfele nem lógott ki nagyon semelyik "értelmiségi" foglalkozás.....ja egyébként úgy hallom, a kommunista Kuba még mindig ezt az "elavult" elvet követi, ami az oktatást illeti.(Kb. a mexikói és egyéb közép-amerikai országok orvosainak nagy része Kubában végezte az orvosi egyetemet.Ennyiben tisztelni tudom még azt a rezsimet is....

Gery87 2019.07.23. 22:24:33

@kewcheg:

Azt mondják erre hogy "jó, jó, de az régen mind hitelből volt..."
Miért most miből él az állam? hitelből, magas adókból, uniós pénzekből...
Régen mindenkinek jutott legalább a világbank áldásából....most meg ezek a gecik herdálják el és kiló krumplival veszne meg tömegeket.....

"az igaz, hogy a nagy egyenlősdiből se lefele,se fölfele nem lógott ki nagyon semelyik "értelmiségi" foglalkozás"

És mégis voltak tanárok, ügyvédek, mérnökök stb abban a világban is....(ami persze nem volt egyenlő annyira)...anélkül hogy 10 meg 20 szoros jövedelemkülönbsége lettek volna!
Jó mi?

Pont ezért egy bullshitnak tartom amikor azzal jönnek hogy "ó hát XY-éknak meg kell emelni a bérüket az eu-s szintre mert akkor senki nem megy arra a pályára.."
Talán ha a biztonság, kiszámíthatós, tervezhetőség....a presztízs, megbecsülés, egzisztencia...fontos dolgok lennének ma is, nem mindenki csak a pénzt hajhászná!
meg talán jutna lejjebb is vmi...nem az lenne hogy "hát ennyit tudsz, akkor dögölj meg.."

laci_52 2019.07.23. 22:25:59

A dolognak több oldala van. A pedagógusok a nemzet napszámosai, valóban több pénzt érdemelnének.

De azért vannak kiváltságaik is: jár nekik 2 és fél hónap fizetett nyári szabadság plusz az évközi szünetek, miközben egy egyszerű dolgozónak csak évi 3-4 hét fizetett szabadsága van, azt sem akkor veszi ki, amikor akarja.

Ha kevés a fizetése, a nyár egy részében vállalhat munkát. Ismerek olyan pedagógust, akinek nem volt snassz, hogy egy hónapig vezesse a kerületi napközis tábort, kiegészítve ezzel a jövedelmét.

Gery87 2019.07.23. 22:45:25

@laci_52:

"A pedagógusok a nemzet napszámosai, "

jelenleg pont annyira is hatékonyak:)

Régen nemcsak azért kaptak többet arányaiban a tanárok, akár a Horthy- akár a Kádár-korszakban mert olyan kedve volt a rezsimnek....hanem mert hatékonyabbak is voltak....persze,, főleg és egyre inkább csak a rendszerhez képest....
Ennek a mai oktatásnak az EU piacra kéne "termelnie" de erre pont nem jó....
Bégető balfaszokat viszont ki tud termelni...de mint mondtam bőven jó a 200 nettós "mekihelyettjöttemide.." tanár is...

Aztán minden évben jön a nagy csalódás hogy XY globál felmérésben a magyar diákok hogy le vannak maradva, meg kb írni-olvasni nem tudnak, de legalábbis szöveget értelmezni nem....

moszkvicssluszkulcs 2019.07.23. 22:52:28

Érdekes számok látnak itt napvilágot 2-3 hozzászólásban. Ezzel szemben...
Kezdő tanító kolléganőm 3 év után nem visz haza nettó 130 000 forintot.
Én, 30 év tanítás után nettó 212 000 forintot keresek...

sara 2019.07.23. 22:54:46

@Zsuzsi25: Mindezt tanártól..... :-) Haha, magadnak mondtál ellent, ha érted, mire célzok.... :-)

moszkvicssluszkulcs 2019.07.23. 23:01:14

Abban viszont igazat adok sok mindenkinek, hogy meg is érdemlik a pedagógusok a sorsukat. Opportunista, megalkuvó, szemlesütve élő társaság. (tisztelet a kivételnek). A szakszervezetek is egy kalap sz...érnek. Még sztrájkolni sem tudunk igazán. 2013 óta át vagyunk vágva az életpálya modellel, mert leválasztották 1 év után a minimálbérről. Ez volt a legnagyobb kívánságunk. És történt valami azóta?? Nem megy mindenki reggel dolgozni. Ahelyett, hogy 2 hétre bezártuk volna az iskolákat, vagy egyszerre felálltunk volna. De nem, megy minden a maga útján, a hatalom pedig röhög rajtunk... Most év végén a fenntartó, a pedagógus nap kapcsán nálunk 600!! forintot küldött az iskolának pedagógusonként, ( nem is tudom, hogy mi gyanánt, mert ez nyilván csak a megalázásra volt jó...)

teéjesenmindegy 2019.07.23. 23:02:12

@Látens Inszinuáció: Költözz akkor oda.
"ez a hetedik legalacsonyabb - az adott országok árszínvonalához mért - átlagfizetés az Európai Unióban. Ezzel megelőzzük a horvát, a litván, a SZLOVÁK, a lett, a román és a bolgár fizetéseket."
index.hu/gazdasag/2019/07/03/magyar_berek_europai_osszehasonlitasban/

sara 2019.07.23. 23:03:39

@Dankházi Zsolt: És a boltban ezért adnak kenyeret?

moszkvicssluszkulcs 2019.07.23. 23:05:01

@laci_52: Azért alakul a közszemlélet. Eddig mindig 3 hónap nyári szünetről volt szó. Nálad már csak 2 és fél. Alakul ez. Július elejéig be kell járni az iskolába és augusztus 20 után megint. Ez nem 2 és fél hónap. A tavaszi és őszi szünet pedig 1-2 nap csak,a többi ünnep vagy szabadnap másoknak is...

sara 2019.07.23. 23:06:52

@laci_52: 2,5 hónap?????? A peda július elejéig az iskolában dolgozik, aug közepétől újra.....A nyáron kötelező továbbképzéseken vesz részt, portfóliót ír. Elárulom neked, nem több a szabija, csak látszólag.....

ubermeister 2019.07.23. 23:15:51

Majd ha nem lesznek felmegy az áruk, mint a jó melósnak. Ma ha valamit JÓL! akarsz megcsináltatni, akkor csodálkozol hogy mennyibe kerül. És mivel drága lett, jött a sok simlis is, akik kevésbé drágán dolgoznak, de legalább szarul. Van mester ismerősöm aki éves szinten kb. 1 hónapot dolgozik, de elit színvonalon, többért mint az én szintén nem alacsony informatikusi éves jövedelmem. Azt mondja akit 3X beszopattak a kóklerek úgyis nála köt ki (vagy az elérhető 10-15 hozzá hasonlónál), mert ők tényleg meg tudják csinálni. Több munkát nem is vállal, élvezi az életet a családdal.

Dzendör Sztadiz 2019.07.23. 23:46:07

@gacsiiiz: a francokat keres 10k/h. Max 30k/10h.

Control. 2019.07.24. 00:26:26

A tanárol bére széles skálán mozog. Egy főiskolai végzettségű tanár, aki első évét kezdi, alig kap nettó 120-at. De egy 59-60 éves egyetemet végzett (ped II -es vagy mestartanár besorolású) tanár nettó bére elérheti a 280 ezret is. Ha emellett igazgató-helyettes vagy igazgató, akkor 300 felett visz haza.

Szélsőségek vannak tehát a 120 és a 300 közt. De a végzettség és munkatapasztalatot alapul véve szinte bármilyen más területen többet keresnek a diplomások.

apika01 2019.07.24. 01:39:02

Hm, hát azért ez egy nagyon összetett, rendkívül sokféle kérdést tartalmazó problémahalmaz.

Én a közoktatás valamennyi szintjén dolgoztam, na jó, óvodában nem, de 6 évestől 18-20 évesig minden korosztályhoz volt szerencsém.
A szabadság időtartamáról: aki 2 és fél - 3 hónapról beszél (ez ugyebár 54-66 munkanap+hétvégék), az nyilván soha nem látott még iskolát közelről. A tanárok szabadsága nyáron soha nem volt több, mint másfél hónap, azaz kb. 30-32 munkanap, de ha egy nyári táboroztatás, vagy egy továbbképzés "beütött", akkor még annyi sem. Az őszi, téli tavaszi szünetekkel együtt is max. 40-45 nap "jöhet" össze. (Sokan elfelejtik, de a téli és a tavaszi szünetben 3-4 államilag fizetett ünnepnap is van, ami mindenkinek jár, tehát nem csak a tanerőknek...) Na most, azért a regenerációra ennyi idő minimum kell, ráadásul, ugyebár ezek az időszakok a legdrágábbak minden üdülőhelyen, tehát a tanár hol pihen? Otthon a jó meleg négy fal között.
S amiről még soha nem olvastam sehol: a stressz szerepe a tanár munkájában. Én tanárképzőt végeztem két szakon 1986-ban. A főiskolai tanáraim többsége egyébként igyekeztt tisztességesen felkészíteni a pályára. DE! Arról egyikük sem beszélt (persze, mert fogalmuk sem volt róla...), hogy milyen az, ha valakinek (azaz mondjuk nekem) szept. 1-től dec. 22-ig minden hétfő reggel 7-kor "becsengetnek", és minden péntek délután 4-ig héten helyt kell állnom gyakorlatilag szünet nélkül!
Heti 22-24 tanóra + felkészülés, dolgozatjavítás, osztályfőnöki teendők, mint pl. gyárlátogatás szervezés (akár többször is egy tanévben), pályaorientációs bezsélgetések, iskolaorvosi vizsgálatra, fogászatra kísérés, erdei iskola, osztálykirándulás szervezés határon innen és túl, családlátogatás, tanulói jellemzések írása, pályázatírás, pályázati elszámolásokkal való szívatás, anyámkínja...

Na, ezt kéne a mindenkori tanügyi bácsiknak bekalkulálnia a fizetésünkbe...

Szóval a stressz nem akkor ér bennünket, amikor az egyenes arányosságot, vagy a periódusos rendszert kell elmagyaráznunk, hanem amikor olyan feladatok elvégzésére kényszerítenek bennünket, amit más területen jártas szakemberekre: iskolapszichológusokra, mediátorokra és jól felkészített pedagógiai aszisztensekre lehetne bízni!

kalbász 2019.07.24. 02:20:28

A tanítás egyébként, ha rendesen csinálják kibaszott fárasztó dolog.
Napi 6-7 órát szerepelni, felkészülve előadni, egyáltalán aktívan ott lenni, rendet tartani, segíteni, stb. kikészíti az embert.
Azért elég sok melléktevékenység és + feladat is van.
Nagyon sokan (akik tehetik) otthagyják ezt az egészet, mert ennyi pénzt sokkal stresszmentesebben is meg lehet keresni.
Nagyrészt tényleg az marad, aki valamilyen kényszer miatt nem tud váltani vagy bele tud szarni az egészbe.

Tamás Rátkay 2019.07.24. 02:47:26

@laci_52: Ne haragudj, de Te teljesen hülye vagy ? Utánanéztél valaha, hogy mennyi szabadsága van nyáron egy pedagógusnak ? Honnan veszed a 2 és fél hónapot ? Mielőtt állítasz valamit, előbb ellenőrizd.
Amúgy meg, amit javasolsz, azt előbb magad próbáld ki, dolgozz Te a szabadságod alatt. Jó sokat !

Az meg elgondolkodtató, hogy itthon 3-4 hét (!!!) szabadsága van egy dolgozónak, a semmilyen teljesítményt nem produkáló országunkban, miközben az USA-ban 10 nap, és slussz.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.07.24. 04:37:34

Nem fog tetszeni a kommentben kapott válasz. Mert alapvetően arról szól, hogy nem mindegy az, hogy többet költünk a pedagógusok bérezésére, vagy ugyanazt a pénzt máshogy osztjuk el. Ismerjük a megszólalók egy részének a válaszát: Hát mindenki többet érdemelne. Tök jó, nagyobbak lennének a számok a bérpapíron, meg ott ahol az egyes termékek, szolgáltatások árában a munkaerőt fizetnénk meg. Arányaiban nem változna sok de mindenki élvezettel nézné az infláció, vagy akár a hiperinfláció következményeit. Éljen a demagógia.

Érdemben: A jelenlegi oktatás baja az, hogy iszonyat rugalmatlan. Ha kivezetne a kormányzat egyes tantárgyakat, vagy csökkentené az óraszámukat egy csomó tanár lenne munkanélküli, ha valami újat akar bevezetni, nem lehet mindenhova megfelelő tanárt biztosítani.

Ha az iskola vigyázna a gyerekre, szakértő segítene a tanulásban, és amennyiben a csoportra vigyázó pedagógus nem tud segíteni, hívhatná a helyi témafelelőst, aki szükség esetén egy elérhető "helpdesket", az oktatás java mögött appok, streamelt tartalmak, más digitális és távoktatási módszerek lennének, akkor valószínűleg lehetne sok téren hatékonyabb az oktatás. A top tehetségek ebben a rendszerben akár az ország legeldugottabb településén is kiemelhetők, és a stream helyett a tehetséggondozással foglalkozó pedagógussal való videokonferenciába áthelyezhetők.

Ha ezek mellett az osztályzást úgy változtatod meg, hogy előbb kell a "kettes szint" elérését bizonyítani, utána jön a hármas szinthez plusz tananyag, amiből ismét lehet teljesíteni, hogy jöhessen a következő szint, kicsit gamificationre és a legkorszerűbb, a hagyományos oktatásnál hatékonyabb módszerekre építve, akkor a kettes elérése sem lenne kudarc (rossz jegy), hanem valamennyire sikerélmény lenne.

A korlátlan visszatekeréssel, más tanár streamjének megnézésével, más digitális tananyag, app kipróbálásával valaki "sokáig próbálkozhatna", hogy ne legyen végzetes lemaradásban és nem kellene a "jobb osztályzathoz szükséges pluszra odafigyelnie", és ez a délutáni időszakra is átnyúlhatna, akkor az is javíthatna az esélyeken, pedig kevesebb lenne a személyes része a dolognak.

Így könnyebb a tananyagot is megvágni, hiszen aki alól kirántják a tananyagot, ugyanúgy tud segíteni bármilyen tanulásban a rá bízott gyereknek, mert általános műveltséggel és némi pedagógiai ismerettel rendelkező felnőtt, aki megérti azt a tananyagot amiben kellhet segíteni. A legrosszabb tanárokat ki lehet szórni...

És ha nem feltétlenül kell szaktanár, a gyerekek egyénileg haladnak és akár több évfolyam is lehet egy teremben, akkor több helyen lehet helyben a kis létszámú iskola, csökken a gyerekek ingázásával kapcsolatos terhek mértéke, és csökken az egyenlőtlenség.

És a 15 gyerekre vigyázó, bonyolultabb esetben távolról segítséget kérő szakembernek nem kell annyi pénzt adni, mint annak aki a legjobb órákat streameli, vagy akinek a diákolimpiára készülő top tehetségek felkészítése a feladata.

Amennyire az ilyen eszközök sikerei mutatják: Jó eséllyel jobb eredményt érne el az oktatás. Aki nem érdemel ennyit se, de gyerekekkel akar lenni az az egyszerűbb munkára (kevesebb terhelésre) kevesebbért is alkalmazható lenne. A jövőt jelentő igazán jó tanárok viszont a jelenlegi összeg sokszorosát kereshetnék.

tomfree 2019.07.24. 07:23:21

@Tamás Rátkay: Azert vicces, hogy sokallod az egyszeri melos 4 het eves szabijat mikozben az USA-ra hivatkozol ahol total mas gazdasagi, munkavallaloi, anyagi, adozasi szabalyok, rendszerek vannak.
Nezd a nyari 1.5 ho szabi irigylesre melto valoban, de a befektetett energia, a felelosseg egesz evben es ez a bohoc penzek a pedagogusoknal inkabb sajnalni valo mint bantasra. Az a baj, hogy itthon egymast marjuk ahelyett hogy osszefogna mindenki a tanarok erdekeben is es az asztalra csapna. Nem vagyok tanar de fontos lenne, hogy a gyerekemet odaado, felkeszult es nem agyonhajszolt, nem utolso sorban anyagilag megbecsult tanero nevelje. Az egy vicc, hogy egy pedagogus hazavigyen 150-200 nettokat ilyen arak mellett. A cikkben feltett kerdesre mi lenne realis ber nekik? Szerintem netto 400-tol felfele aranyosan novelve tapasztalattal es minosegi munkaval. Persze ettol messze vagyunk mint ahogy sok mas teruleten is berekben.

tomfree 2019.07.24. 07:35:35

@Válasszunk: jaja hiperinflacio a berrendezesnel igen. 2002-ben amikor megduplazta az Orban kormany a minimalbert, pont ugyanezt mondtak az okosok, hogy ettol hiperinflacio lesz. Aztan annyira nem lett, hogy medgyessy-ek felultek a vonatra es 50%-okat emeltek gazdasagi teljesitmeny nelkul ami eszetlenseg volt. Jelenleg 4% koruli eves GDP novekedes mellett igenis lehetne rendezni ezeket a kerdeseket persze nem esz nelkul. Amit leirtal tok jo modell, tamogatom de nincs meg hozza a keret: a jelenlegi tanero a letfenntartasert kuzd szenvedve az egyre tobb devians gyerekkel. Ujra kene gombolni a kabatot. Persze a sok baromsag helyett ertelmes dolgot kene oktatni ezt adom. Annak idejen nem volt hittan meg erkolcs, az elsot meghallgattunk szombat reggel Karoly bacsitol a templomi hittanon, erkolcsot meg tanultam apamtol. Helyette ha szetnezunk az emberek tobbsege azt se tudja mi a kulonbseg beteti meg hitelkartya kozott vagy hogy kell megfogalmazni egy hivatalos levelet. Szoval itt ujra kene gombolni az oktatast es annak egy alapja a vonzo es kiszamithato anyagi alap lenne aki van olyan orult, hogy erre a szakmara adja az eletet.

tomfree 2019.07.24. 07:38:43

@Con Troll: vicc. Igazgato netto 300-ert es ez a szakma csucsa. Nalunk egy kezdo multisdroid visz annyit haza 23 evesen. Vicc az egesz

chrisred 2019.07.24. 07:42:23

@tomfree: A tanárok és az egészségügyi dolgozók ugyanúgy csak a Bokros csomag során befagyasztott és ezért elinflálódott bérük szintre igazítását kapták 2002-ben, mint a minimálbéresek az Orbán kormány alatt.

tomfree 2019.07.24. 07:45:55

@ubermeister: azert ami a mestereknel megy az nem normalis. Gondolj bele realisan, hogy egy havi munkaval jobban el egy mester, mint egy hianyszakmaval rendelkezo szellemi munkas egesz evben. Ez a lo masik oldala ilyen sehol sincs. Ismeros epitkezesi vallalkozo mondja, hogy netto 4-600-ert nem talal villanyszerelot aki nem egy alkoholista geci es bejar idoben melozni meg ra lehet bizni ket fazis bekoteset. Hivtam szobafestot, 35 m2-es pesti garzonra munkadijra mondott 600-at. Es azt mondja erre a fomunkain kivul jutna ideje hogy dolgozgasson nalam. Mondtam akkor en meg majd fizetgetek. Na az nem tetszett neki, elhajtottam es megcsinalom magam inkabb. Na azert ezek se normalis dolgok de a tanari 140 netto sem...

tomfree 2019.07.24. 07:50:04

@chrisred: ertem en, de nem lett belole hiperinflacio sem. Pedig ment a panik hogy a brutto 27 ezerbol ha brutto 50 lesz akkor jon a gazdasagi osszeomlas meg inflacio stb. Aztan csak nem lett. Azert itt lehet eletpalyamodellrol meg berrendezesekrol beszelni, de ez csak rizsa amig netto 140-rol kap berpapirt egy tanar.

Nerevaryne 2019.07.24. 07:56:13

Nagyon kár, hogy a nettó bér végül nem került bele a posztba. Abból nemigen derült volna ki a szerző identitása pedig. Ez pontosan az, ami miatt ilyen rossz a tanárok megítélése: mikor a figyelem rájuk kerül, előkaparnak egy pályakezdő gyógypedagógust, villogtatják a nettó fizetését, és parádéznak milyen szörnyű helyzetben van az egész szakma. Ez gyomorforgató álszentség, nem csoda hogy ellenszenves lett az egész szakma.

Persze a pályakezdő gyógypedagógusok fizetése nevetségesen alacsony. A pályakezdő múzeológusok fizetése konkrétan nulla, mert telített a piac, a fizetetlen gyakornoki helyért is verseny megy. Pályakezdőként mindenki bére a minimálbér felé konvergál, kivéve az abszolút hiányszkmákat. Én nettó 250-et keresek egy vidéki városban, amiből egyedül remekül megélek. 5 éves IT-tapasztalattal (nem programozó). Saját lakás, autó kizárt, ez egy generációs jelenség, mindenki ilyen helyzetben van aki nem örököl, ettől még nem vagyok szegény.

Őszinteségre lenne szükség mindenek előtt. Azzal, hogy a 200+ nettót kereső tanárok beállnak tüntetni a közel minimálbéresek közé, nemcsak az egész szakmát járatják le, hanem megalázzák azokat is, akiket kiraknak a kirakatba. Pontosan az ő bérük nem fog növekedni, a 200-ból lesz 220, a 90-ből meg 92,5 amivel kitörölhetik a seggüket, de a tanárokat ez már nem érdekli, ők megkapták amit akartak. És az a legrosszabb, hogy ez így mindenkinek remekül működik, mert nettó 90ből nem lehet hangosan tiltakozni, egy minimális ráfordítással elég a tanárokat kibékíteni, ha meg a 220 megint kevés lesz akkor szépen lehet elővenni az óvódapedagógusokat megint.

Behajtó70 2019.07.24. 08:01:22

Mire elég? A minapi fotókon 150-180ezer Ft-ot látok 5-6 év után, mint legalacsonyabb fizetés. Ha egy ilyen tanárnak p van pl. egy másik ilyen tanár párja, az már 300-360ezer Ft/hó. Mi 300-at keresünk és 2 iskolás gyerekkel szépen megélünk belőle. Nyilván főzünk otthon, mert az az egészséges, és jóval olcsóbb mint az étterem.

Nem értem miféle hangulatkeltés a fenti cikk!

chrisred 2019.07.24. 08:01:56

@Nerevaryne: Miért ne menne el egy tüntetésre az, aki nem a saját, hanem mások fizetését tartja méltánytalannak? A tanárok bére mindenkit érint, akinek van vagy lesz iskolás korú gyereke.

chrisred 2019.07.24. 08:05:24

@Behajtó70: Nem mindegy, hogy saját lakásban él az ember negyedmagával, vagy lakbért fizet, esetleg a lakáshitel törlesztőjét.

Nerevaryne 2019.07.24. 08:11:08

@apika01: Bocsi, de ez elég fura egy komment. Aki egész évben betont kever annak is jól esne a regeneráció nyáron, akkor is ha végig otthon ülne "mert ilyenkor úgyis minden drágább". 45 szabadnap az pont kétszer annyi mint bárki másnak az országban. A stressz a tanári pályán egy választott dolog: nem felülről kiabálnak a nyakadba, hogy ha holnap nincs kész ki vagy rúgva, vagy rágörcsölsz a diákjaidra vagy nem. A "normaterv" éves, és nem igazán függ tőle a fizetésed. A táboroztatást, a gyárlátogatást pedig kifizeti a tankerület, kár azt hangoztatni, hogy ez egy önkéntes áldozat a tanárok részéről. Ha neked nem fizetik ki, akkor valószínűleg az igazgatód lenyúlja, javaslom nézz utána.

Behajtó70 2019.07.24. 08:11:43

@Hujber Tünde: neked nem kötelező párban élni. Nekem meg van egy angol tanár barátom, aki 198ezret keres, és megél belőle. De ha nem párban élsz, akkor minden többe kerül, ez egyszerű matek, ajánlom neked is a józan számításokat. Egy embernek főzni, tv-t, netet fizetni, rezsit fizetni...ez nem a gonosz kormány miatt van így, bárhogyan is sivalkodsz, hanem tiszta matek. Mert ugye a szoba akkor is 22 fokosra van fűtve ha egyedül, meg ha négyen vagytok benne. Tudod, azért nem mennek veletek tüntetni sokan, mert totál ostobaságkon pörögtök!

Nerevaryne 2019.07.24. 08:14:06

@chrisred: Mert nem támogatóként lép fel, hanem áldozatként. Az milyen lenne, ha egy világháborús megemlékezésre beállna 50 tizenéves a veteránok közé sajnáltatni magát? Oké, nagyon sarkalatos példa, de a lényeg ugyanaz, nem mindegy hogyan szállsz be egy tüntetésbe.

chrisred 2019.07.24. 08:16:10

@Nerevaryne: A betonkeverés még az építőipari segédmunkának sem a csúcsa. Egy mai átlagos kőműves simán megengedhetne magának három hónap nyaralást évente.

Behajtó70 2019.07.24. 08:18:37

@chrisred: nem mindegy, ahogyan semmilyen más szakmanál sem mindegy! Mág felsorolhatnál kb ötszáz másik szakmát, ahol ez az élethelyzet fenn áll. A cikk címe természetesen abban a kontextusban értendő, hogy meg lehet-e élni a tanari fizetésből a többi szakma fizetéséhez képest. Eszerint szerintem meg lehet. De nem lehet megteremteni belőle az egzisztenciát! (Ahogyan a legtöbb másik szakmából sem) Ahhoz hitelt kell felvenni. De újra mondom: nem erről szól a cikk!

Labasmaz 2019.07.24. 08:21:15

@Zsuzsi25: Ez simán hülyeség, amivel fényezed magad, de fogalmad sincs, miről beszélsz. Persze, forintban mérve sokkal nagyobb a felelősséged, mint egy tanáré, ezt elismerem.

De egy valóban rossz (esetleg még rosszindulatú is) tanár a pályája során hány gyerek életét tudja tönkretenni, hány gyerek lelkét tudja megnyomorítani? Ezt nem tudod forintban mérni, mégis elmondhatatlanul sokkal nagyobb felelősség, mint az, hogy kiszab a Zapeh 1 milliót bírságnak (amiből 10%-ot fizetsz, ha van eszed, és kötöttél felelősségbiztosítást).

Labasmaz 2019.07.24. 08:23:58

@Nerevaryne: 45 nap szabi, amit akkor és ott kell kötelezően kivenni, amikor és ahol előírják, és ez egyben kötelezően el is viszi a teljes éves szabadságot. Viszont egyetlen nap szabit sem vehetsz ki a tanítási időben akkor, amikor szeretnéd, vagy amikor éppen szükség lenne rá... Azért ennek az éremnek is két oldala van ám, csak ezt a többség hajlamos elfelejteni.

Behajtó70 2019.07.24. 08:24:46

@chrisred: amit leírsz, az a tipikus kommunista módszer, Marx is leírta: ha nincs elég elégedetlen, teremts!

Te a fenti posztoddal pont ezt próbálod elérni. Nem olyan sok az elégedetlen tanár, de azt is odacitálnád a tüntetésitekre, aki elégedett. Miközben a józan ész, az igazság és az egyenes gerinc azt követelné, hogy a választók tisztában legyenek az elégedetlenek valódi számával. Ezt próbálod felnagyítani, ezzel manipulálva a közhangulatot. Tipikus

Labasmaz 2019.07.24. 08:27:44

@kalbász: Így van. Tessék bátran kipróbálni, egyáltalán _állva_, talpon tölteni 5 órát egy nap! Már ezen elbuknának sokan. Utána ugyanezt az 5 órát tessék nagyobbrészt folyamatosan, hangosan és érthetően végigbeszélni. Ez is embert próbáló, nem megy "csak úgy". Az átlag irodai dolgozóhoz képest egy tantermi tanárnak is meglehetős fizikummal kell rendelkeznie csak azért, hogy egyáltalán ezt a felét bírja a dolognak.

Behajtó70 2019.07.24. 08:28:22

@Labasmaz: írnál pár sort az őszi, karácsonyi/téli, sí, és a tavasz szünetről?

Labasmaz 2019.07.24. 08:29:18

@Tamás Rátkay: ...Nyugat-Európában meg úgy hirdetik az állásokat, hogy már ott, az álláshirdetésben (!!!) benne van, hogy 5 hét-6 hét fizetett szabadság évente.

chrisred 2019.07.24. 08:30:58

@Behajtó70: Milyen posztommal? Azt írtam a kommentemben, hogy a tanárok fizetése sokkal több embert érint, azokat is, akik az általuk nyújtott szolgáltatásokat igénybe veszik. Ők nem a fizetésükkel, hanem az általuk nyújtott szolgáltatás minőségével akarnak elégedettek lenni.

Behajtó70 2019.07.24. 08:31:49

@Nerevaryne: tűpontos! Így van, ezt csinálják. Felháborító! Tiszta politikai trükk az egész, a valósághoz semmi köze!

body_andras 2019.07.24. 08:32:57

@baupexim1: Az mondjuk elég szar ha 40 éve van a pályán, kiégett, rühell az iskolában mindenkit, de még nem kotródik el nyugdíjba mert időarányosan még le tud fejni magának egy kis bónuszt. Érthető, mert szar nyugdíj vár rá, mégis aggasztó, mert a kiégett tanártól semmit nem tanulnak a gyerekek, főleg tiszteletet nem.

@Behajtó70: Ha 2 felnőtt + 2 gyerek kijön havi 300ból akkor baromi nagy szerencsétek van. Feltételezem saját a lakás, korszerű az energetika, alacsony a rezsi, és mindenki percekre van a sulitól vagy a munkától. Azt kellene megérteni, hogy csak mert 1 családnak sikerül a csoda, tízezer másiknak nem feltétlenül fog menni. Főleg ha 30-40 évesen még mindig albérletben lakik az ember - vagy nyögi a hiteleket. Az is keményen hazavág egy költségvetést ha az asszony szabira megy szülés miatt. A kormány szépen csendben csökkentgetett kb mindent ami ilyenkor jár, gyakorlatilag apu gürizik hogy eltartsa a családot, anyu fizuja meg nagyon spórolósan elég az adott heti kajára.

Az egész oktatásügy egyetemes baja, hogy eddig minden kormányváltás előtt fűt-fát ígértek nekik, de még sosem lett jobb semmi. Talán sokkal rosszabb se lett, de egyértelműen nincs hosszú távú stratégia és egyik politikus sem óhajt érdemi előrelépést tenni. Csak bullshit és parasztvakítás, amit megszoktunk. Az újdonság varázsa kedvéért 9 éve a cinikus leszólások is fűszerezik a pedagógusok érdekét.

chrisred 2019.07.24. 08:33:48

@Behajtó70: Ezekre ugyanúgy igaz, hogy nem a tanárok döntenek arról, hogy ki akarják venni.

Labasmaz 2019.07.24. 08:34:18

@Gery87: Valamit összekeversz. A tanárnak nem kell nevelni a gyereket! Neki _tanítania_ kell. A nevelés az a szülő dolga, de mostanában inkább sajnos csak lenne, mert igen sokan tesznek rá magasról, és megpróbálják a tanárra kenni a dolgot. Pedig iskolában azért jóval kevesebbet van a gyerek, mint otthon, ráadásul otthon a szülőnek csak azzal az egy gyerekkel kellene foglalkoznia, míg a tanárnak van másik 29 még mellette. Szóval alapvetően irreális az elvárás, hogy a szülő el nem végzett munkáját a nevelésben, a bele nem tett energiát mind a tanárnak kelljen pótolnia helyette.

moszkvicssluszkulcs 2019.07.24. 08:39:14

@Behajtó70: Az őszi, téli , tavaszi szünet összesen nincs több mit 6-7 munkanap. Sí szünet pedig nincs.

Nerevaryne 2019.07.24. 08:40:17

@Labasmaz: Nem emlékszem pontosan, versenyszférában a felét vagy a nagyedét veheted ki szabadon? Táppénzre is el lehet menni, ezt mindenhol így csinálják, a tanárok is így oldják meg, ez rendszerszintű probléma.

Behajtó70 2019.07.24. 08:42:33

@body_andras: nem akarom nagyon élezni a helyzetet, de konkrétan hazugságkat írsz. Ugyan mit csökkentett a kormány? Mondj már egy példát! Ezzel szemben minden juttatást emelt! Visszaállította a 3 éves gyest, apa is mehet gyesre, aki dolgozik 1-2-3 gyerekkel már szinte nem is adózik, a 190 ezer Ft felugrik 250-re (mivel adómentes lesz a bruttó)! Egyszerűen nem is értem, hogy miért kell ilyen ostoba hazugságokat itt hinteni! Illetve értem, politikai okból kampányolsz. Szerintem nagyon kártékony és vállalhatatlan állításokkal.

A megélhetésről (bár nem tudom minek etetlek): lakásrezsi 15+12+netTV, ami marad az minden másra. Majdnem napi 10k. Nem olyan bonyolult ez, csak nem a mcdonaldban kell elkölteni haromezret egy hamburgerre! Ugye

chrisred 2019.07.24. 08:44:02

@Labasmaz: A mai magyar jogrend szerint a tanárok köznevelési tevékenységet végeznek.

Nerevaryne 2019.07.24. 08:44:31

@moszkvicssluszkulcs: Úgy mondod, mintha ez a 6-7 nap kevés lenne...

Behajtó70 2019.07.24. 08:44:49

@chrisred: de - szemben más szakmával - legalább vannak. Kérlek legyél objektív, beszélj erről is, ha a tanári szabadságok kerülnek szóba!

Labasmaz 2019.07.24. 08:45:17

@Behajtó70: Mit írjak? Hogy Húsvétkor megtoldják a hétvégét 1-2 nappal, vagy hogy Karácsony és újév között nincs tanítás, amikor amúgy is sokan szabin vannak a normál munkahelyekről is? Olyan, hogy síszünet, hivatalosan, központilag nincs. Az iskola a saját szintjén csinálhat ilyet, de ez csak az adott iskolára érvényes.

De akkor írok a kötelező kirándulásról ősszel és tavasszal, amikor el _kell_ vinni az osztályt valahová egy hétvégére, a saját hétvége terhére egyetlen fillér bármiféle tértítés nélkül (igen, a saját úti-, szállás-, és egyéb költséget is a tanár fizeti magának ilyenkor, ráadásul komoly meghurcoltatás veszélye mellett szigorúan tilos a diákokkal, azok családjával ezt kifizettetni!). De cserébe legalább teljes felelősséget vállalhat néhány kollégájával karöltve 20-30 gyerek bármilyen hülyeségéért, amivel maguknak vagy egymásnak bármilyen módon árthatnak. Gimnázium végéig, amikor már vannak 18-at betöltött tanulók az osztályban, mindig, mindenért - szó szerint - a tanár a felelős egy kiránduláson.

Meg arról, hogy bár június 15-én vége az iskolának, de attól még bejárnak a tanárok mindenfélét intézni, rengeteg még az adminisztráció olyankor, peches esetben akár június végéig is eltart. Vagy hogy a szeptember 1-i iskolakezdéshez képest a tanárok már két héttel korábban benn vannak és dolgoznak. Vagy arról, hogy bár erre semmiféle extra időkeretet nem kap egy tanár, de neki akkor is ki kell javítania mondjuk 3 osztály egyenként 30 irodalomdolgozatát, végig aláhúzva pirossal minden egyes hejesírási (sic!) hibát, azaz nem arról van szó, hogy "két perc alatt átfutom, hogy lássan, mit írt". Közben mind a három osztálynak másnap is órát kell tartson, arra is fel kell készülnie. A tanár is csak ember, véges a memóriája. Attól, hogy az egyetemen megtanulta, és egy évvel korábban már tanította az illető anyagot, attól még át kell nézni újra, frissíteni kell az emlékeket. Ez ma jellemzpen mind a szabadidő, a családdal töltött idő rovására megy (a hétvégi kirándulásokról nem is beszélve).

Szóval tényleg jó buli ám tanárnak lenni. Ha ennyire irigyled ezt a rengeteg szabadidőt, te miért is nem vagy már régóta tanár? :-(((

moszkvicssluszkulcs 2019.07.24. 08:46:04

@Labasmaz: Épp írni akartam én is. Régen az iskola --oktatási intézmény-- volt. De ma már, miután (és persze tisztelet a kivételnek)a gyerekek nagy része neveltetésbeli hiányosságokkal kerül iskolába, rákényszerülünk olyan mennyiségű nevelésre, ami már az oktatás kárára megy...

chrisred 2019.07.24. 08:46:18

@Nerevaryne: A versenyszférában a szabadság kiadása a munkáltató és a munkavállaló dolga, a tanárok szabadságát jogszabály határozza meg.

moszkvicssluszkulcs 2019.07.24. 08:47:05

@Nerevaryne: nem, de gyakran úgy állítják be ezeket a szüneteket, mintha több hétről lenne szó.

Labasmaz 2019.07.24. 08:47:47

@chrisred: És? Ha a gyerek nem tud késsel-villával enni, mikor iskolába kerül, azt szerinted a tanárnak kellene megtanítani neki? Nem példátlan az eset, azért mondom. Ha nem tudja, hogy mi a napszaknak megfelelő köszönés, azt a tanár dolga megtanítani neki? És a többi.

Nem, nem hiszem. Alapvetően szülő dolga nevelni a gyereket. A tanár max. besegít ebben, ha megvannak az alapok. De ha az alapok hiánosak, azt nem a tanár dolga pótolni.

chrisred 2019.07.24. 08:47:57

@Behajtó70: Milyen más szakmával? Egyéni vállalkozó akkor megy szabadságra, amikor úgy látja jónak.

Labasmaz 2019.07.24. 08:50:38

@Nerevaryne: Nem a versenyszférában, hanem bárhol, ahol nincs előírt szabadság, mint a tanároknak, rendőröknek, tűzoltóknak. Ott van egy kor alapján adott számú nap évente, amiből az 1/3-át évi max. 2 alkalommal a dolgozó kérése szerint kötelező kiadni. A maradék 2/3 a munkáltatóval való egyeztetés szerint kerül kiadásra a jóváhagyott időpontban.

chrisred 2019.07.24. 08:55:29

@Behajtó70: Persze, lehet gyesre menni a 2008 óta változatlan összegű havi bruttó 28 500-ért, ami azóta az infláció miatt 40%-ot vesztett az értékéből. Nem tudom, ki lehet az, aki csak 10 vagy 40 ezer forintot adózik öszesen, de az ő helyében (hacsak nem adócsaló) felelőtlenségnek tartom az egy vagy két gyerek vállalását - mellesleg az általuk kapott családi pótlék értéke is 40%-ot csökkent 2008 óta.

Behajtó70 2019.07.24. 08:56:33

@Labasmaz: te sem vagy az, ez nyilvánvaló az írásodból. De ha mégis: az a “tanár, aki ennyire rühelli a gyerekeket, a kirándulást, a tanítást, akinek 5-10 év gyakorlat után még mindig készülnie kell a magyarórákra ( :))) ), az jelentősen pályát tévsztett, és az Isten mentse meg a gyermekeinket az ilyentől!

Egyébként a szövgértéssel is gondod lehet, én arról írtam, hogy ne tagadjuk le a tanari szabadságokat, valljuk csak be őszintén mindet, ne csak a nyáriról beszéljünk, amikor épp a mártír-szakot elemezzük!

chrisred 2019.07.24. 08:59:08

@Labasmaz: Nem állítottam, hogy neki kell megtanítani a villa használatát, de az ő felelőssége, hogy a rá bízott gyerek hogyan viselkedik az iskolai közösségben.

Nerevaryne 2019.07.24. 09:02:48

@Labasmaz: Nem tudom neked melyik tankerület számolja a béred, de a táboroztatást ki kell fizetniük. Ha te nem kapod meg érte a juttatást, akkor javaslom nézz utána, valószínűleg a tankerületed nem is tud róla, hogy táboroztatsz. Az évközi kirándulások nem szoktak többnaposak lenni, ha azok akkor azt már táborozásként kellene kezelni, amiért a szülőktől részvételi pénzt kell beszedni. Ezt ki tiltja nektek? Az igazgató nem engedi, hogy táborozásként hirdessétek a táborozást? Ez nagyon fontos, mert nekem úgy tűnik, hogy helyi problémáról van szó amit országos bajként próbálsz kezelni.

A másik, június végétől augusztus közepéig még mindig másfél hónap, eddig is ennyivel számoltunk itt, ebben nincs újdonság. Tanév végétől tanév kezdetéig 55 munkanap van, letisztáztuk már, hogy a tanároknak ez nem annyi, kár szót fecsérelni rá.

A tanárok nem negyven tanórát tartanak egy héten, mert ez az órán kívüli munkavégzés be van számolva a felelősségeik közé. A fizetés viszont negyven órás munkavégzést tükröz. 26 tanórára jut 14 óra felkészülés. Azt nehezen hiszem el, hogy minden egyes óra után dolgozatot kell javítani...

Behajtó70 2019.07.24. 09:08:12

@chrisred: gyes-sel,kapcsolatban tévedsz (írhattam volna más szót is), a CSP pedig nagyon helyesen maradt ahol volt, mivel az alanyi jogon mindenkinek járt (szoci módszer), míg jelenleg a munkabérből lehet adókedvezményt kapni. Ha érdekel lapozd fel a bérszámfejtő oldalakat, írd be a bruttódat, meg a 2 eltartott gyereret, és meg is látod az eredményt. Ígylehet csak biztosítani, hogy csakis a munkából élők kapjanak támogatást. Gondolom ezzel egyetértesz. (Egyébként a GYES-t is kiszámlhatod, csak guglizd ki, ott van feketén-fehéren, hónapra lebontva)

Nerevaryne 2019.07.24. 09:08:56

@Labasmaz: Köszönöm! Tavaly változtatták meg ha jól emlékszem, én nem nagyon megyek szabadságra úgyhogy nem tartom számon, de jó tudni.

Nerevaryne 2019.07.24. 09:12:05

@chrisred: Igazából akkor, amikor nincs mit csinálni, vagy amit csinálni kell az várhat. Nem úgy működik, hogy akkor most elmegyek és a projektek állnak két hétig.

chrisred 2019.07.24. 09:22:30

@Behajtó70: Ne a használd kifejezéseidet válogasd, hanem érvelj tényekkel, ahogy én tettem.

Ne tereld másra a szót, azt állítottad, hogy 1-2 gyerek esetén a családi adókedvezmény miatt, aki dolgozik, szinte nem adózik. Ez egy gyerek esetén egy dolgozó házaspárnál bruttó 66.666 forint összkeresetet jelentene, két gyereknél bruttó 266.666 forintot. Erre írtam, hogy felelőtlenség ekkora jövedelemre gyereket vállalni.

chrisred 2019.07.24. 09:32:08

@Nerevaryne: Ez egyéni döntés kérdése.

Midnight Run 2019.07.24. 09:45:26

@Behajtó70:
Ma Budapesten 300 ezer ft/4 fő körülbelül a túlélésre elég. Nálunk csak a kaja kb. 120 ezer/hó, kb. 50 a rezsi, a gyerekek egyéb programja stb., máris 300-nál tartasz. Na a maradékból meg fizess lakáshitelt stb. Ja igen és van egy 10 éves kocsim, borzasztó luxus, tudom. Nyaralás sincs benne, az is luxus. És néha ruházkodni is kell, gyógyszert kiváltani stb. Szóval bocs, de ennyi pénzből nehéz emberhez méltó életet élni.

A magyar tanári fizetés rendkívül alacsony. Nyilván ha mogyoróval fizetsz, majmokat kapsz. Bármelyik ázsiai ország felzárkózása úgy indult, hogy a tanári fizetéseket megemelték, mert tudták, hogy csak így kapnak megfelelő embereket, aki a jövő generációját oktatja. Különben megy a gyenge képességű, a másra nem való, a megalkuvó meg persze néhány megszállott tanárnak. De az utóbbira nem lehet alapozni egy ország oktatását. Férfit meg elvétve találsz, abból a fizuból gyakorlatilag alig lehet egy családot eltartani. Melyik nő akar egy csóróhoz hozzámenni, szerinted?

Szóval hajrá gyerekek, ha a magyar model arról fog szólni, hogy olcsóbban dugjuk össze a kék kábelt a piros kébellel, mint egy robot, akkor nincs nagyon itt perspektíva. Már Széchényi szerint is kimüvelt emberfők sokasága viszi előre a nemzetet. Úgy látszik 150 év kevés volt, hogy megtanuljuk ezt.

neet 2019.07.24. 09:47:32

Rengeteg mindenhez tudnék hozzászólni, tanár vagyok, de voltam versenyszférában is, elég sok mindent kipróbáltam, kb amit dobott az élet. Mindent lehet jól/lelkesen és szrul/nemtörődöm módon is csinálni. Elnézve a kollegákat, mindenre van példa. Direkt nem magamról írok, talán csak a lényegest: szeretnek a diákok és én is bírom őket, az órákra igyekszem tisztességesen készülni, de vannak nálam csilliószor lelkiismeretesebb tanárok is. (Lehet, h ők a ped.-ok? :) )

Ha jól tudom, évi 40-42 nap az alap itt, ami VALÓBAN A DUPLÁJA a normál munkásokénak, ez nem vita kérdés. (Nekem a 3 gyerek miatt van még évi +7 napom, úgyhogy közel 50 napnál járok. Zsírkirály.) Amíg kicsik a gyerekek, nem is tervezek mást, nem tudnám megoldani a délutánokat, szüneteket.

A sok állás, sétálás kicsinál. Nem, nem szalag, és nem kőművesség (apa mellett volt részem abban is, nő létemre), nem is a bánya, de mégis kicsinál. Amikor egész délelőtt 5 percre nem tudsz leülni. A reggelit (szendvics, amit itthonról viszek) több részletben kb délre tudom megenni, így a beach body rendszerint októberre lesz meg. ;-)

A sok köcsög gyerek kicsinál. Bocs, ha durván fogalmazok, de a gyerekek 80-90 %-ával otthon senki se foglalkozik (eleget, tartalmasat). Az elsősök nem ismerik Csipkerózsikát, az érettségizők nem tudnak alapvető dolgokat. Az insta nagyon megy, de egy vírusirtás vagy egy 8 címre küldendő, csatolmánnyal ellátott email megírása már fejtörést okoz. Vagy hogy amikor belépek az ajtón (késve), köszönök, és halkan, a küszöb alatt csúszok a helyemre, nem hangosan lepacsizva a fél osztállyal.

Egyfolytában a toppon kell lenni agyilag. A kicsik miatt azért, mert kicsik, és még figyelnek és érdeklődnek, a nagyok miatt azért, mert már semmi nem érdekli őket, és azt figyelik, mibe köthetnek bele. A tinik ugye jobban tudnak mindent is. :)

Ha a szülők rendesen megnevelnék őket, sokkal kevesebb ped. hagyná el a pályát.

Nem is tudom, h a nettó 300 vagy a rendes körülmények kellenének jobban a fajtámnak. Amikor magamnak veszem a munkaeszközt (piros toll, fénymásoló papír alap, de az itthoni nyomtató, a laptop, kivetítő, hosszabbító, na ezek már a combosabb tételek, de ha hatékony akarok lenni, megveszem.)

Ha már összehasonlítunk: Melyik munkahelyre viszed a saját nyomtatódat? Hol takarítod ki az irodád, mert az állami taksinéni slendrián? Hol fested ki a falakat a vakációd alatt? Hova varrod te a függönyt, mert a főnök nem ad rá?

A mostani sulimban 50 év az átlag életkor, zömmel nők. 10 év múlva a gárda 2/3-a nyugdíjba megy. Igen, ki vannak égve. 20-30 éve még rendesebb szülők rendesebb gyerekeit tanították.

Csapongok.

A jó oldalt is kiemelném, és most nem a szünetekre meg a ped.napi csokikra kiélezve: a gyerekek ezerszer jobb fejek a felnőtteknél. Amikor látod bennük az elültetett magot kikelni. Amikor az AHA élmény átüt. Amikor felderül az arcuk. Amikor megnevetteted őket. Amikor átölelnek a folyosón és alig várják, h újra menj hozzájuk. Amikor a nagyok elismerően füttyentenek, vagy rávilágítasz valami összefüggésre vagy eljuttatod őket nyelvvizsgáig, és osztozol az örömükben. Amikor együtt kocsmázol velük. Vagy amikor a közértben felismernek hatalmas vigyorral az arcukon. Amikor megjelenik valami, amit tőled tanultak és hasznosnak/szépnek/jónak tűnik. Hogy hozzátettél valamit az egészhez, és már nem múlsz el nyomtalanul. Amikor elmesélik szerelmi bánatukat. Amikor hoznak egy képeslapot Dubajból. Amikor együtt főztök az oszt.kir.-on. Amikor a szülők igazán hálásak. Ezekért a pillanatokért megéri. És összességében irtó vicces szituk halmaza. Én rengeteget nevetek, élvezem. Jelzem, a normálisabb diákok is.

Sajnos nagyon sok a szr tanár, aki egyszerűen nem odavaló. Több a rossz, mint a jó, nagyságrendekkel. Akik miatt az a megítélés, ami. Ez is tény. Nem csapongok tovább, bár a mondandóm felét se írtam le.

Az menjen tanárnak, aki ezzel akar foglalkozni. És csinálja tisztességgel. És ne nyígjon aztán. És persze több pénzt, ingyen sört. XD

teéjesenmindegy 2019.07.24. 09:53:54

@Látens Inszinuáció: Én hazudozok, hülyegyerek?Az indexed írja.

Egyébként, ki a szart érdekel a nyomorult minimálbér? Az a legkevesebb ami adható.
A másik részről, meg baszhatod a magas minimálbért, ha mondjuk egy fodrász 100 euró. Ezért szoktak vásárlóerő paritáson számolni. Ezt fel tetszett fogni, vagy marad hülye továbbra is?

body_andras 2019.07.24. 09:57:19

@Behajtó70: Akkor biztos csak káprázott a szemem. A feleségem veszélyeztetett terhesként táppénzre lett kiírva, ezt 1 hónap után lecsökkentették. Aztán a pici születése után a CSED-nek is elvitte egy részét a cica, mert magabiztosságodat látva szentül hinnem kell hogy a kormány nem tenne ilyet. A 3. éves GYESt pedig nem éri meg kivárni, pláne egy pedagógusnak akinek mindeközben könyörögnek, nehogy szüljön még egyet, húzzon már vissza dolgozni mert nincs elég ember.
Nincs itt politikai ok, csak tények. Szerintem is hangulatkeltés, eltúlzott siránkozás néha, hogy itt mindenkit szegénynek kiáltanak ki, miközben a drága nép jelentős része szemmel láthatóan, leplezetlenül szórja a pénzt és urizál. Az viszont szerintem hazugság, hogy egy átlagos családnak a havi 300K tökéletesen megfelel mindenre, hacsak az egyik szülőnek nem volt a pályakezdése jelentősen megkönnyítve. El lehet tengődni az átlag nettóból, csak közben folyamatosan nélkülözést érez mindaz, aki nem tudja szenvtelenül nézni, amint minden médiafelületen drága cuccok villognak előtte, a jobb sorsú ismerősök meg dőzsölnek ezekben.

neet 2019.07.24. 09:58:38

Valaki írta fentebb, de nem volt igaza: nem az igazgatók nyúlják le a plusz pénzt (ha van egyáltalán), hanem a tanker/kilk/centrum. Az igazgató nem is látja a pénzeket. A suli nem kifizetőhely, nincs egy vasa sem. Ha kiég egy izzó, közbeszerzés. Inkább megveszed te, hogy lásson az osztályod. Mert nem ér rá 3 hónapig, addigra elmúlik a tél.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 10:00:17

@Szornyeteglajos:

Ez még inkább így van a sötét Balkánon.

Az ügyfélszolga 3-szorosát keresi a tanárnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 10:04:23

@Látens Inszinuáció:

"a magyar melós ÓRÁNKÉNT 5 eurót keres, míg a szlovák HÁROMSZOR ennyit"

Ezt melyik ballib mesében olvastad?

chrisred 2019.07.24. 10:04:40

@teéjesenmindegy: A fodrász nem szükséges a létfenntartáshoz - legalàbis az emberiség egyik fele számára.

chrisred 2019.07.24. 10:06:19

@MAXVAL bircaman közíró: Legalábbis az a része, aki nem tud vagy nem akar gondoskodni a gyerekei jövőjéről.

teéjesenmindegy 2019.07.24. 10:19:28

@Midnight Run:
" magyar tanári fizetés rendkívül alacsony. Nyilván ha mogyoróval fizetsz, majmokat kapsz. Bármelyik ázsiai ország felzárkózása úgy indult, hogy a tanári fizetéseket megemelték, mert tudták, hogy csak így kapnak megfelelő embereket, aki a jövő generációját oktatja. Különben megy a gyenge képességű, a másra nem való, a megalkuvó meg persze néhány megszállott tanárnak"

Na, azért akkor hadd kérdezzek. Szóval, ha holnaptól nagyobb lesz a fizetés, akkor megjavulnak a tanárok képességei? Ezt fejtsd már ki légyszi. Ha holnaptól dupla annyit kapsz, akkor fegyelmet tudsz tartani az osztályban? Elkezdenek rád odafigyelni a gyerekek? Gyorsabban és szebben meséled el a pitagorasz tételt?
Én tényleg éhező tanárokat szeretnék. Komolyan gondolom, hogy kapjanak rendes fizetést. Viszont ne vonjunk már párhuzamot a magasabb fizetés és jobb tanítás között. Ha a magyar válogatottnak beígéred a csillagos eget, akkor sem fogja megnyerni a vébét. Mert képtelen rá.
Ha egy szar tanárnak felemeled a fizetését havi egymillióra, akkor egy millióért lesz szar tanár.
Ha pedig esetleg elméleti síkon addig emeled a fizetésüket, hogy annyira vonzó lesz, hogy mindenki oda akar menni tanítani, akkor elmegy egy csomó olyan ember is, akiknek kurvára nem kéne gyerekekkel foglalkozni.

Tudomásul kéne venni, hogy tanárnak lenni hivatás. Csak pénzzel nem tudsz mit csinálni. Megvannak az előnyei, megvannak a hátrányai is a tanári pályának.

Megint mondom: Nem arról beszélek, hogy minden mennyire tökéletes, és hogy a tanárok mekkora lábon élnek.

teéjesenmindegy 2019.07.24. 10:22:14

@chrisred: A vízszerelő szükséges? Az autószerelő? A festő? Bármi ami szolgáltatás?
Annyira okos ez a hozzászólás. AKárhol több a fizetés, de ha költeni kell, akkor azok nem annyira szükségesek. Bravó.

Egyébként bazmeg, alulmúlod magad. Ami szükséges, az a kenyér, a víz, meg egy ágy estére aztán el lehet lenni.

chrisred 2019.07.24. 10:26:00

@teéjesenmindegy: A vízvezetékszerelő természetesen igen, a szakterülete háztartási alapszolgáltatás biztositása. Viszont egy magántulajdonú autó fenntartása magától értetődően többletköltségekkel jár, aki ilyesmibe ruház be, annak számolnia kell vele.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 10:32:34

@Midnight Run:

Az első lépés az idegen rabság csökkentése. Amíg a nép idegen rablóbefektetőknek dolgozik, sose lesz az államnak elég pénze.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 10:34:44

@chrisred:

Ez egy zárt kör. Mit jelent a gondoskodás? Ha mindent meg akarasz adna, arra az emberek 99 %-ának sose lesz pénze.

moszkvicssluszkulcs 2019.07.24. 10:34:53

@teéjesenmindegy: Nem, nem lesz jobb attól a tanár, ha duplájára emeljük a fizetését. ( bár biztos lennének olyanok). Ez egy hosszabb folyamat lenne. Több fizetés, vonzóbb pálya, több jelentkező, lenne kiből válogatni. Mert most ugye boldog-boldogtalan lehet tanár. Szóval 10-15 év. És azalatt sokkal komolyabb fizetés...

tomfree 2019.07.24. 10:37:18

@Behajtó70: ha te két gyerek kedvezménnyel 150 nettót keresel akkor vagy valami hátrányos régióban élsz vagy nem vagy túlképzett. Egy tanárnak a diploma mellett folyamatosan képeznie kell magát szakmailag. Különben meg ha neked elég az egy főre eső 75 ezer akkor az elég szomorú életet mutat és kívánom a dupláját.

werinter 2019.07.24. 10:45:23

Ahol én jártam középsuliba valamilyen "furcsa" okból egyetlen szakadt, szegényes, éhező tanárt sem láttam. A 99%-uk jómódban élt/él ma is, normális, nem szakadt családi autóval/autókkal járnak, a város elit negyedében laknak. Egy-két szakadt, "csöves" tanár volt csak, de ők többnyire egyedül éltek, és nem is űzték túl magas szinten a tanári hivatást. A legtöbb tanárom le merem fogadni, hogy többet keres/keresett mint a mérnök apám a versenyszférában vagy a könyvelő anyám a közszférában.

Midnight Run 2019.07.24. 10:45:26

@teéjesenmindegy:
"Na, azért akkor hadd kérdezzek. Szóval, ha holnaptól nagyobb lesz a fizetés, akkor megjavulnak a tanárok képességei? Ezt fejtsd már ki légyszi. Ha holnaptól dupla annyit kapsz, akkor fegyelmet tudsz tartani az osztályban? Elkezdenek rád odafigyelni a gyerekek? Gyorsabban és szebben meséled el a pitagorasz tételt? "

Ha magasabb fizetést adsz, magasabb szintű emberek mennek el tanárnak. Lesz köztük verseny a pozícióért, lehet köztük válogatni. Mondom mégegyszer, ha mogyoróval fizetsz, majmokat kapsz. A cél inkább az kéne, hogy megfelelő képességű emberek menjenek tanárnak. Sőt, a legjobb képességűek menjenek oda. Pénz nélkül nem fog menni.

Egyébként ez a gondolkodás, amit képviselsz, mélyen benne van a magyar köztudatban és szerintem alapvetően hibás. Ha valaki megcsinálja a munkát 100-ért, miért fizessek 120-t? Azért, mert jobb minőséget kapsz. Motiválni pénzzel lehet leginkább. Érdemes megfizetni a jó munkát, mert ezzel motiválod az embereket a jobb teljesítményre. És igen, a tanárok is jobb munkát fognak végezni, ha meg vannak fizetve, nem érzik magukat lenézve, nem azon rágódnak, hogy ki tudják fizetni a számlákat.

teéjesenmindegy 2019.07.24. 10:47:40

@chrisred: "A vízvezetékszerelő természetesen igen, a szakterülete háztartási alapszolgáltatás biztositása. Viszont egy magántulajdonú autó fenntartása magától értetődően többletköltségekkel jár, aki ilyesmibe ruház be, annak számolnia kell vele."

Te be vagy baszva már délelőtt? Egyáltalán érted, hogy mégis mihez szólsz hozzá egyre nagyobb baromságokat?
Az alaptéma az volt, hogy nem azt köll nézegetni, hogy X országban mennyi a kereset, hanem vásárlóerő paritáson illik ezt hasonlítgatni, hiszen baszhatod a nagy fizetésedet, ha mindenért többet fizetsz. Ergo ugyanolyan szinten élsz.
Erre jössz azzal, hogy a fodrász nem muszáj. Bravó. Akkor menj oda a tanárokhoz, aztán mondd meg nekik, hogy tanítsanak torzonborzon, jó lesz úgy.
Aztán jössz azzal, hogy a vízvezetékszerelő mit csinál, de a magántulajdonú autó fenntartása költségekkel jár. Hát, elárulom neked, hogy minden, ismétlem minden magántulajdonú tárgy fenntartása költségekkel jár, sőt, előbb utóbb cserélni is kell őket, kivéve, ha bazaltkockákat gyűjtesz.

Midnight Run 2019.07.24. 10:50:10

@MAXVAL bircaman közíró:

Ja, állj ki a győri Audi elé és hirdesd az igét, hogy hagyják ott a dolgozók a gyárat, mert idegen rabságban vannak.
Szerintem rosszabb azoknak, akiket nem zsákmányolnak ki. Inkább lennék munkás a kapitalista kizsákmányolás mekkájában (mondjuk USA, Németország), mint ahol nincs idegen kapitalista kizsákmányolás, mint Észak-Korea.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 10:56:06

@Midnight Run:

Egyénileg jobb a multi munkahely, de társadalmilag ez nem megoldás.

body_andras 2019.07.24. 10:59:30

@teéjesenmindegy: Nyilván senki se vágyik rá, hogy annyit keressen. A minimálbér emelgetésének azért van hírértéke, mert rengeteg ember ún. "szürkén" dolgozik, vagyis be van jelentve minimál 6 órára, utalással kapja a hivatalos fizut, aztán jön a főnök számolni a kiegészítést készpénzben. Amikor minimálbért emelnek, a tényleges adózott jövedelmek emelkednek és a fekete lóvé csökken - jobb helyeken a főnök megoldja hogy a papírpénz ne csökkenjen a minimál emelkedésekor.
Ha megszüntetnék a készpénzt akkor a minimálbér fogalma is más dimenzióba lépne, egyből igény lenne a 250 fölötti minimálra és az ügyeletes államtitykó csak pislogna, hogy ezek a magyarok mégsem éltek meg annyiból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 11:01:18

@Midnight Run:

A liberalizmus nem erről szól. Hanem arról, hogy az ember csak egy áru, s csak akkor kell többet fizetni érte, ha sok a vevő rá.

A liberális társadalom lényege, hogy a gazdagok még gazdagabbak lehessenek, s nem az, hogy az átlag jól éljen, sem a minőség.

chrisred 2019.07.24. 11:01:39

@teéjesenmindegy: Ennek semmi köze a minimálbérhez, amivel összevetetted a fodrászok fizetését. Kiemeltél egy tetszőleges példát, ráadásul egy olyat, ami simán kiváltható otthoni sajátkezű megoldással. Jöhettél volna a mosodai árakkal is, nagyvonalúan eltekintve attól, hogy a háztartásokban általában van mosógép.

Amúgy bármihez hozzá lehet csapni a fenntartási költséget, de az égvilágon senkit nem érdekel, ha nálad otthon elromlik a porszívó, és sepregetned kell. Viszont a közúti forgalomban csak megfelelő műszaki állapotban lévő kocsival vehetsz részt, ez nem a saját döntésed, hanem kötelező szabály.

teéjesenmindegy 2019.07.24. 11:03:14

@moszkvicssluszkulcs: @Midnight Run:
"Ha magasabb fizetést adsz, magasabb szintű emberek mennek el tanárnak. Lesz köztük verseny a pozícióért, lehet köztük válogatni."
Nem. Akkor bárki elmenne tanárnak, csak azért mert nagy a fizetés. Mondom, ha havi 5 millát kap holnaptól egy tanár, akkor én is elmegyek. Ja, hogy utálom a gyereket, abszolút semmi érzékem nincs hozzájuk, tanítani nem tudok? Az nem számít, sok a fizu, jelentkezek. Jelenleg is túljelentkezés van a tanárképzőbe, most miért nincs válogatás?

"szerintem alapvetően hibás. Ha valaki megcsinálja a munkát 100-ért, miért fizessek 120-t? Azért, mert jobb minőséget kapsz. Motiválni pénzzel lehet leginkább. Érdemes megfizetni a jó munkát, mert ezzel motiválod az embereket a jobb teljesítményre"
Óriási tévedés, már bocs. Marhaság. X kőműves nem azért rakja ferdén a falat, mert a duplájáért jól tenné. Nem. Azért rakja úgy ahogy, mert ennyire tudja.
Hát ki ne találd, hogy ha kétszer akkora fizut kap a tanár, akkor majd jobban elmondja a Toldit. Miért?
Ha több pénzt kap, akkor képes lesz a pitagorasz tételt érthetően elmagyarázni a 45 percben? Vagy akkor 30 alatt ledarálja?
Szarul, pontatlanul, trehányan, beleszarósan csinálni valamit pont ugyanannyi ideig tart, mint jól. Egy jó szakember ingyen is pont ugyanolyan jól csinál meg dolgokat, mint rengeteg pénzért. Nincs olyan, hogy dupla összegére rendesen meghúzom a derékszöget, kevés pénzért meg jó az 80 foknak.
A rossz pedig pont ugyanolyan szemetül csinál mindent akármennyit fizetsz neki.

chrisred 2019.07.24. 11:05:19

@MAXVAL bircaman közíró: Az ember munkaereje és a munkaidő-ráfordítása a piaci áru, nem maga az ember. Ez csak a rabszolgatartás intézményénél volt igaz, meg valamennyire a szovjet típusú rendszerekben, ahol kötelező volt dolgozni, és az egyetlen munkáltató az állam.

Midnight Run 2019.07.24. 11:06:22

@MAXVAL bircaman közíró: Az ember egy áru, azt rabszolgaságnak hívják.

A liberalizmusnak meg semmi közze ahhoz, hogy ekkora különbség van az emberek anyagi helyzete között. A nem túl liberáis Kínában vagy Észak-Koreában van ma a legnagyobb vagyoni és anyagi különbség, nem a liberális nyugaton.

Midnight Run 2019.07.24. 11:12:12

@teéjesenmindegy: Magasabb fizetésnél a nem megfelelő tanárt ki tudod tenni, mert van helyette más jelentkező.

Ma ott tartunk, hogy mondjuk matektanárnak már bárkit felvesznek, akár képesítés nélkül, mert nincs aki csinálja. Ezek tanítják a következő generációt.

Ha pedig megfelelően motiválsz, igenis jobb teljesítményt kapsz. Ez lehet nem csak anyagi eszköz, modjuk a kőművesre én rászóltam, amikor ferde lett a fal.

tomfree 2019.07.24. 11:15:09

@Behajtó70: "Ugyan mit csökkentett a kormány? Mondj már egy példát! Ezzel szemben minden juttatást emelt! Visszaállította a 3 éves gyest, apa is mehet gyesre, aki dolgozik 1-2-3 gyerekkel már szinte nem is adózik"

A családi pótlék tíz éve változatlan az évi 3.5% infláció mellett. Egy példának jó, hogy a felét se éri mint tíz éve. A 3 éves gyes utolsó éve kb semmire se elég. A szinte semmi adó meg 3 gyerek után van.

Emmett Brown 2019.07.24. 11:37:38

@MAXVAL bircaman közíró: minden társadalom erről szól, a felső réteg időtlen idők óta koncentrálja a pénzt/hatalmat. Az oligarchikus berendezkedéstől a királyságon/despotizmuson/zsarnokságon/császárságon át a szélbal/széljobb/teokratikus diktatúrákig. És a te kedvenced, a populizmus sem kivétel természetesen.

2019.07.24. 11:40:50

@teéjesenmindegy:
Attól, hogy emeled a fizetést, nem lesznek automatikusan jobbak a tanárok, de ahhoz, hogy jó tanárok legyenek, egyik előfeltétel a megélhetést biztosító fizetési szint, ami nem teljesül. Igazából ha egyszer buknak a feudálkomcsik, a tanári fizetésemeléssel együtt kellene a kompetencia alapú oktatás irányába teendő reformokat végrehajtani, hogy valamit valamiért legyen, a tanároknak mindaz sok munka, tanulás, készülés lenne, cserébe fizetésemelést kapnának. Hangsúlyozom, ehhez kell a feudálkomcsik bukása, mert ez a rendszer nem érdekelt a jobb oktatásban.

chrisred 2019.07.24. 11:43:34

@Emmett Brown: Meg arról, hogy az elithez nem tartozók igyekeznek minden olyan eszköztől megfosztani az elitet, hogy ezt a koncentrációt megvalósítsa - több-kevesebb sikerrel. Az egyik ilyen közéleti próbálkozást nevezik átfogó szemlélettel liberalizmusnak.

2019.07.24. 11:44:16

@moszkvicssluszkulcs:
Az is fontos, hogy hogyan megy a válogatás. Mielőtt befagyasztották a közalkalmazotti bértáblát, a közszférás állások jó része protekciós volt. Ha egs közszférás területen jelentős fizetésemelést adsz, de semmi mást nem változtatsz, akkor simán ez történik, nem a jobbak, hanem a jobb kapcsolatokkal rendelkezők kerülnek be. A tanulmányi szűrő sem elégséges, mert nem feltétlenül a legjobb tanulókból lesz a legjobb tanár, nem szakmai zsenik kellenek, hanem jó tanárok.

2019.07.24. 11:45:35

@werinter:
Nekem sem voltak szakadtak anno a tanáraim, csakhogy 95%-uk nő volt, jól kereső férjjel...

moszkvicssluszkulcs 2019.07.24. 12:15:37

Zabalint: Igazad van

Azért az is sokat elmond az oktatásról, hogy mennyi hozzászólás van. Ha mondjuk a bérszámfejtőkről lenne szó, akkor csend lenne. De az oktatáshoz mindenki ért, aki már látott iskolát...

neet 2019.07.24. 12:17:57

@moszkvicssluszkulcs: áh, csak annyira ráérnek ezek a lumpenek, meg nem tudnak mit kezdeni magukkal 3 hónapig, kínjukban írogatnak. ;-)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 12:22:07

@chrisred:

A szabadság látszata ez. Nyilván éhen is halhatsz, de ez nem egy valódi szabad választás.

Logikád alapján Kádár alatt szabad választások voltak, hiszen lehetett szabadon szavazni a HNF-ra és ellene.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 12:25:41

@Midnight Run:

A liberalizmus alkotta meg azt a rendszert, ahpl a kizsákmányolás szabadsága alapvető emberi jog.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 12:28:02

@Emmett Brown:

Minden társadalomban van elit, de annak kiválasztódási mechanizmusa és kötelezettségei nem ugyanazok mindenhol.

Az liberális találmány, hogy a pénz termeli ki az elitet, s ennek az elitnek semmi kötelezettsége a társadalom felé.

moszkvicssluszkulcs 2019.07.24. 12:31:26

És még egy területe az oktatásnak, az elöregedés.
Egyrészt egyre nagyobb a korbeli különbség a gyerekek és a tanárok között. Egy lehetne pozitív is, mert ugye azt jelenti, hogy rutinos tanárokkal találkoznak a gyerekek. De...
A mai alfa generációt már képtelen lesz kezelni az X generációs tanári társadalom egy nagy része.
Aztán az öregedés magával hozz az ilyen-olyan betegségeket, amit az amúgy is hiányos vagy épp paszentosan meglevő tanári közösségek csak komoly túlórákkal és az azzal kapcsolatos feszültségekkel képesek kezelni.
Fokozottan jelentkezik a kiégés, a szellemi elfáradás.

Milyen szép is, amikor a kis elsős választhat a remegő kezű, a nagyot halló és a tiszta ideg tanító nénik között...

chrisred 2019.07.24. 12:31:59

@MAXVAL bircaman közíró: Az egyén felelőssége, hogy milyen értékes árut tud felkínálni a piacon a képességei és a képzettsége szerint. Tény, hogy vannak olyan képességek, amiken az ember maga nem tud változtatni, ezért speciális esetekben szükséges a társadalom szolidaritása is.

chrisred 2019.07.24. 12:35:22

@MAXVAL bircaman közíró: Miért egy szovjet típusú illiberális rendszert hozol fel példának, amikor azt pont kiemeltem, hogy az államtól való konkrét személyi függőség határozta meg az emberek lehetőségeit?

Midnight Run 2019.07.24. 12:41:26

@MAXVAL bircaman közíró:
Aha, a középkorban a liberalizmus miatt tudta a földesúr kizsákmányolni a jobbágyot, az ókorban meg szinte emiatt a rabszolgatartó a rabszolgát. Értem.

kewcheg 2019.07.24. 12:48:49

@Zabalint: ha buknak a feudálkomcsik, ugyanolyan feudálkomcsik lesznek helyettük. Ezt már bebizonyították, volt harminc év, már mndenki volt kormányon. Vagy importáljunk finn vezetőket (ami nem lehetséges, mert magyar állampolgárság kell a közmegbízatáshoz) vagy választunk abból ami van. Az egy dolog, hogy Déván ott él Böjte Csaba, aki jó ember, és biztosan jobban csinálna mindent, de egyrészt ő nem akar onnan eljönni, másrészt a holdudvarok körül ólálkodó hiénák (akik mindenhol ugyanolyanok) kicsinálnák két hét alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 13:11:38

@chrisred:

Még mindig jobb az államtól való függőség, mind más magánemberektől való függőség, ezt hűzzuk alá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 13:13:59

@Midnight Run:

Konkrétan az jobb rendszer volt.

Ott a kizsákmányolónak volt kötelezettsége is a társadalommal szemben.

chrisred 2019.07.24. 13:23:11

@MAXVAL bircaman közíró: Ez a saját véleményed, én fordítva látom. Az emberek közötti kapcsolatokat semmilyen intézményrendszerrel nem lehet helyettesíteni.

Terézágyú 2019.07.24. 13:41:40

a rohattanítók mind komcsik ellene vannak a mi szeretett vezérünknek!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 13:47:38

@chrisred:

Az emberek közti kapcsolat, ha azokat az egyéni szabadságra alapozzuk, s különösen ha ezt ideológiaként is kimondjuk, oda vezet, hogy az erősek lenyomják a gyengéket. Valóban hatékony társadalom, de semmi haszna a népesség 90+ %-a számára.

chrisred 2019.07.24. 13:57:21

@MAXVAL bircaman közíró: Ez fából vaskarika. Egy olyan társadalom, ahol az erősek elnyomják a gyengéket, nem az egyéni szabadságra, hanem az erőszakra épül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 14:30:28

@chrisred:

Ha a fő elv a legteljesebb egyéni szabadság, mi más lesz a következmény, mint a gyengék elnyomása az erősek által?

Emmett Brown 2019.07.24. 14:47:03

@MAXVAL bircaman közíró: mégis hol és mikor volt meritokratizmus? milyen kiválasztási rendszer volt? születési előjogok az erőszak illetve a pénz általi elitbe kerülés korábban is lehetőség volt.

chrisred 2019.07.24. 14:49:28

@MAXVAL bircaman közíró: De a liberalizmusnak nem létezik az egyén abszolút szabadságra vonatkozo elve, mert alaptétel, hogy a szabadságjogok gyakorlása nem korlátozhatja mások szabadsághoz való jogát.

kacsa. 2019.07.24. 14:58:34

A kezdő tanári fizetés Budapesten nagyjából a rezsire és az albérletre elég. Ha ketten vannak, akkor kettejük fizetéséből már ki lehet jönni, ha nem élnek nagy lábon, viszont félretenni nagyobb összeget nehéz. Nem jutnak egyről a kettőre: szükség van mindkét keresetre, így merész dolog gyereket vállalni. Idővel nő a fizetés, de mire eljutnának oda, hogy biztosabb lakhatás, jöhetnek a gyerekek, addigra valószínűleg kifutottak az időből. Ha valaki szerencsés és az albérlet árát az elején meg tudja spórolni (pl. szülőkkel lakás), akkor egy fokkal biztatóbb a helyzet, de ilyen árak mellett a saját lakás így is csak álom.

Igaz, a fentiek szerintem a közalkalmazottakról általánosságban elmondhatók. A közalkalmazotti bértábla alapján lassan megvalósul ott a teljes egyenlőség, hiszen végzettségtől és munkakörtől függetlenül az első 12 évben mindenki a bruttó 195000 Ft-os bérminimumot keresi (kivéve az "A" kategóriát, mert ők a minimálbért). Próbálnak helyben a pótlékokkal és hasonlókkal javítani a helyzeten, de korlátozottak a lehetőségek. Aztán ha össze akar omlani a rendszer, kerül ide-oda néhány szépségtapasz, mint a pedagógusok, EÜ vagy oktatási-kutatási területen dolgozók (nem éppen eget verő) fizetésemelése, ami viszont helyi szinten bérfeszültséghez vezet, mert az infó tanár megkapja, a rendszergazda nem, az ápoló megkapja, a laboros nem és hasonlók. A tanárok annyiban lógnak ki a sorból, hogy nekik elég komoly ráhatásuk van arra, milyen lesz a következő nemzedék, van ped. életpályamodell, egy mesterpedagógus vagy kutatótanár már egész jól keres, több a szabadságuk (de meg van szabva, mikor vehetik ki) és szellemileg, idegileg és lelkileg kimerítő a munka, ha lelkiismeretesen csinálják. Ez utóbbi mondjuk sok más szakmára (pl. ápoló) is igaz.
A többség valószínűleg nem a magas fizetések miatt van a tanári pályán, de lehet, hogy többen mennének annak és kevesebb lenne a pályaelhagyó, ha többet kapnának. Mert aki lelkiismeretesen csinálja, az szerintem a tisztelet mellett az anyagi megbecsülést is megérdemelné. És a jó munka azon is múlhat, hogy kell-e az illetőnek a megélhetés miatt másodállást, mellékes munkákat vállalnia.
Természetesen a nem anyagi megbecsülés is fontos: a tanítónknak az 50. születésnapjára nagyrészt spontán szerveződött egy meglepetés. Az egész onnan indult, hogy páran megtudták, mikor lesz és gondolták, felköszöntik. Ezt megtudta még néhány ember, aztán még néhány... valaki sütit hozott, valaki üdítőt, tányért, virágot stb., beavattuk a fiát is a tervbe, végül egy 60+ fős szerenád lett belőle, ahol voltak a legelső osztályától kezdve a mostaniig. A meglepetés sikerült, azt mondta, hogy ez minden plecsninél és oklevélnél többet ért neki, utána 3 napig a fellegekben járt és attól félt, nehogy valaki meggyanúsítsa, hogy valami szert szed :). Mert van ilyen pedagógus is.

Túl sok felhasználó 2019.07.24. 15:16:10

Svájcban élek, itt egy tanár kezdő fizetése 8000 CHF körül van. Ezt ugye nem szabad átszámolni forintra, mert az nagyon csalóka, inkább viszonyítási pontokat írok: a médiánfizetés CHF 6000 a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknál, ez azt jelenti, hogy ha mindenki fizetését növekvő sorba rendezzük, majd a sort a közepénél elvágjuk, akkor az egyik sorban csak 6000 alatti fizuk vannak, a másik sorban csak 6000 felettiek. (Ez nem egyenlő az atlagfizuval!)

Egy pincér 4200 körül keres. Egy élelmiszerbolt eladó szintén. Egy fogorvosi asszisztens is. Egy ápoló olyan 5500 körül. Egy orvosnak megvan a 10000, de ahhoz kötelező hetente 50 órát dolgoznia.

Szóval kezdő tanári fizunak 8000 kicsit sem szar. Viszont itt is állandóan nyávognak a tanárok, hogy milyen keveset keresnek. És rengeteg a részmunkaidős tanár, ez a tanárok döntése, amit ugye nem tennének így, ha a fele fizetésből nem tudnának megélni.

2019.07.24. 15:19:05

@teéjesenmindegy:

Hiába terelsz seggarc.
Ki a faszom írt vásárlóerő paritásról?
Én a NETTÓ minimákbérről írtam faszarcú, hogy a jövő évtől 196.000 forint lesz Szlovákiában, míg nálunk majd a fele. Te meg itt félrepróbálod vinni a témát, mer a gazdi seggdugasza a Kubatov, kiadta az ukázt.
Önálló gondolat nulla, csak amit a csúti takony hablatyol ugye veréb?
Ám a tények azok tények.
De ha már vásárlóerő paritásról hadoválsz: az infláció 3,6% - és lesz az még 4,2% is -, a nyögdíjemelés meg 2,7. Gratula. Többe került a nyár elején a krumpli bazdmeg, mint a hús.
Nesze neked vásárlóerő paritás hülye gyerek. Legalább bekussolnál...

body_andras 2019.07.24. 15:23:10

@Terézágyú: A kockásingesek! :) Percek kérdése és különórákat tartanak a migránsoknak.

2019.07.24. 15:26:04

@MAXVAL bircaman közíró:

Először ballib a kedves bolgár anyukád.
Másodszor, bocsi, Szlovéniát akartam írni, csak siettem.
Ettől függetlenül a 196 ezres minimálbér NETTÓBAN az Szlovákiában lesz jövőre.

www.penzcentrum.hu/karrier/ezert-tartunk-ott-ahol-az-unios-atlag-harmadat-keresik-a-magyar-melosok.1077857.html

qwertzu 2019.07.24. 15:48:09

@teéjesenmindegy: Ha havi 5 milla lenne a tanári fizetés, akkor mindenki el menne tanárnak, én is, de akkor kirúgnák azokat, akik szarul tanítanak. Engem is, esélyes hogy téged is. Jelenleg masszív tanárhiány van 3200 betöltetlen álláshellyel. Az hogy hányan jelentkeznek tanári szakra, az lényegtelen. Az számít hányan állnak munkába diplomázás után. Jelenleg a végzettek fele nem tanárként helyezkedik el, hanem jobban fizető állást keres. Ha a tanári meló is jól fizetne, akkor kapásból kétszer annyi emberből lehetne feltölteni az állományt, és akkor nem az lenne pályaelhagyó, aki meg akar élni, hanem aki szarul tanít.

A kommentárs jól mondta. Ha mogyoróval fizetsz, majmokat kapsz. A rendes fizetés szükséges feltétele a rendes munkavégzésnek. Szükséges, de nem elégséges, lásd a magyar focit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 16:23:44

@Emmett Brown:

De mi volt az alapelv?

S a másik szempont: van-e kötelezettség a társadalom felé.

Midnight Run 2019.07.24. 16:25:47

@MAXVAL bircaman közíró:
Mármint úgy gondolod, hogy több kötelessége volt egy rabszolgatartónak mondjuk egy gályán szolgáló rabszolgával szemben mint egy multinak egy mai gépsoron dolgozó munkással szemben?

Érdekes, valahogy inkább az Audiban lennék munkás a soron, mint egy középkori jobbágy vagy egy egy ókori rabszolga.
Nyilván megőrültem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 16:25:54

@chrisred:

A szabadságjogok gyakorlása nem korlátozhatja mások szabadsághoz való jogát elvben, de ennek pontos tartalma nincs meghatározva. Azaz ez egy üres elv.

élhetetlen 2019.07.24. 16:29:51

@Látens Inszinuáció: “Ha ennyire gerinctelen a szak(hihihi)szervezetük, akkor csak kapjanak éhbért.“. Azt hiszem, valamit figyelmen kívül hagytál. Ha egy gyár leáll (sztrájk), ott komoly haszonkiesés van, azzal el lehet érni valamit. Ha a tanárok sztrájkolnak, ha jól tudom, ugyanúgy bent kell lenniük, mert a gyerekek nem maradhatnak felügyelet nélkül, a kieső órákat pedig pótolni kell, akár valamelyik szünet rovására. Azaz, csak a gyerekekkel, és magukkal tudnak kitolni, a “munkáltatót” nem éri “kár”, úgyhogy fütyül rá. Ugyanez az egészségügy, csak a beteg károsulhat, és a tűzoltók sem fognak hagyni leégni egy házat. De ezzel nem lenne szabad visszaélni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 16:30:37

@Látens Inszinuáció:

Szlovénia a leggazdagabb kelet-európai állam, a magyar szint felett kb. 40 %-kal állnak, felesleges példálózni vele.

Az embereket nem a minimálbér izgatja, hanem az átlag és medián. S a szlovák szint a magyarhoz képest alig 10 %-kal van előrébb. S nem fog a duplájára ugrani a minimálbéremeléssel se.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 16:33:36

@Midnight Run:

Igen.

Pl. nem lehettél úgy földesúr, hogy nem terheltek kötelezettségek. Még a jobbágyokkal szemben is, pl.nem mondhattad, hogy most éppen nem kellenek. Ezzel szemben egy tőkés semmire se köteles, s egyre csökkennek kötelezettségeik, manapság egy nagytőkés nem is adózik, mert megoldható a 0 % adó is akár pár trükkel.

Midnight Run 2019.07.24. 16:40:20

@MAXVAL bircaman közíró: Milyen kötelességei voltak annak a drága földesúrnak a jobbágy felé? A rabszolgatartónak meg a rabszolga felé. Kíváncsi vagyok, mondj egy párat légyszi.

A multik befizetik az adót a munkavállalók után, bármilyen meglepő is. Nem zsebbe adják a pénzt és minden hónapban megy a fizetés a munkavállaló felé. Tudom, mert én is egy multinál dolgozom. Emellett kapok extra szolgáltatások sorát. Cserébe átadom a munkaidőmet. A kötelességek meg annyival csökkennek, amennyire a politika engedi. Még az adóoptimilizálás is ilyen. Azért lehet offshore-ba tenni a pénzt, mert a hazai politika megengedi.

Emmett Brown 2019.07.24. 16:40:59

@MAXVAL bircaman közíró: mi volt az alapelv? az, hogy ha a felmenőid az elit része voltak, akkor te is az voltál. ezt persze meg lehetett kerülni feltőkésítő beházasodással (kereskedők), vagy katonai érdemekkel. Ez ma sem változott sokat, max annyi a különbség hogy Zuckerberg már 30 évesen elég gazdag volt hogy saját maga is az elit része legyen, nem kellett 50-60 éves koráig várnia hogy majd a gyerekei kerüljenek fentre.

A felelősségük meg annyi volt, hogy ameddig nem voltak túl nagy barmok és tették elviselhetetlenné a "nép" életét, addig azok nem lázadtak fel és mészárolták le őket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 16:49:42

@Midnight Run:

Közjogi szerep is violt, együtt járt a földbirtokkal.
Plusz a jobbágytelek sérthetetlen volt, nem volt megszakítható a jobbággyal a jogviszony.

Hozzászólok 2019.07.24. 16:57:39

1 ev utan, ha a testulet es a szulok is meg vannak elegedve, 300 netto.
10 ev utan 400 netto.
Igen ugy, hogy csak delelott van tanitas, es ugy is hogy van szunet.
Nyaron kelljen nehany het napkozis tabort vallalni, evkozben szakkort.

élhetetlen 2019.07.24. 17:13:40

@hidegsegg: “hazudnék ha azt mondanám, hogy képben vagyok.”.Hát legyél: eduline.hu/kozoktatas/20190107_pedagogus_berek_2019 . Elhiszem, amit írsz, több lehetőség van. Egyházi elit gimiben tanít, ahol az iskola sokkal több pénzt kap, mint egy állami, így a tanároknak is több jut, esetleg a PhD-ra is kap. De a normál bérezés a táblázatban van, 14-17 év munkaviszonya lehet, ami 314 650-324 800 bruttó. Esetleg úgy indult, hogy kapott a szüleitől egy lakást, amit csak fenntartani kell, stb.

chrisred 2019.07.24. 17:58:04

@MAXVAL bircaman közíró: De legalább létező elv, szemben az általad hangoztatott nemlétezővel.

élhetetlen 2019.07.24. 18:23:50

@Gery87: Gery87
“Amilyen tanárokkal nekem sokszor dolgom volt…A többség megfáradt, öreg, kiégett, tehetségtelen és motiválatlan droid”. Elhiszem, hogy van olyan iskola, ahova ezeket hordja össze a szél. De te miért ilyenbe jártál? Esetleg alkalmatlanságod miatt szóba sem jöhetett egy elit gimi? Mert akkor ez csak a zsák a foltját eset. (Belátom, ez szemét szöveg volt, bocs.).
“Nem nevelnek,nem is engedik nekik,”. De, vannak, akik nevelnek, és engedik is nekik. A fenyítést nem engedik. Példa: az of. meghívja a 40 fős osztályát a 3x4 méteres konyhájába mézest sütni karácsony előtt. Tudja, hogy csak az a tíz gyerek jön el, akiknél sosem sütöttek mézest. Összekenik a konyháját, másnap takarít, és reméli, hogy ezek a gyerekek, ha majd gyerekeik lesznek, sütnek együtt mézest. Ez is nevelés. Az én régi-régi gyerekkorom. Falu, a magyartanárnő összeszedte azokat, akiket érdekelt, felhozott bennünket a Operába egy matinéra. Csak, hogy tudjunk róla, hogy ilyen műfaj is van. És ilyen tanárok most is vannak.
És most menjünk a sűrűjébe! “hogy kb senki nem akar majd háromnegyed részt cigány osztályokkal bíbelődni“. Na, erre kéne költeni, nem a híd a munka világába programra. Kezdő tanárokat, a nehézségekre tekintettel jól megfizetve, letelepíteni oda egy-két évre, ahol sok a hátrányos helyzetű. És délután korrepetálnának, frissen, pihenten, nem a már délelőtt szétesett tanár feladata lenne. És, ha a gyerek másnapra kész a folytatásra, akkor nem szakad le, mert, ha leszakad, akkor nem érti, unatkozik, és rendetlenkedik. Ez kéne az első három évben, míg a gyerek megtanul tanulni. Ha ezt tupírozzuk, hogy utána fél óra sport, és fürdés, akkor már az sem kérdés, hogy másnap ki mellett ül, mert nem büdös. És, ha elszáll az agyam, elképzelem a mosókonyhát pár mosógéppel, és szárítóval, ahol a gyerek szünetben elindíthat egy mosást, felnőtt felügyelettel, és addig kap egy köntöst. Még az a nyolc éves is mosna, akinek otthon százezres gépe van, mert buli. Ez lenne a nevelés. És most jöhet a naiv vagyok, vagy hülye vagyok, választhatsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.24. 19:08:49

@chrisred:

Üres elveknek mi értelmük van. Ez kb. olyan, mint a lakhatási jog az alkotmányban: ha van rá pénzed, lakhatsz.

Dankházi Zsolt 2019.07.24. 20:10:22

A tanár valóban nevelő. Főleg a mai rohanó világban. A szülő dolgozik, a gyerekek iskolás, a tanár pedig az életre kell hogy tanítsa. Az iskola egy munkahely, oda gyerekek járnak dolgozni, és a tanárok a főnökeik.

hidegsegg 2019.07.24. 20:20:11

@élhetetlen: Nem, vidéki állami középiskolában dolgozik és úgy tudom egy sablon 55 nm-es panelban nevelik a gyermekeiket amit fogalmam sincs, hogy maga vett vagy ajándékba kapták. Az biztos, hogy vidéken mást jelent a közalkalmazotti fizetés mint Budapesten. De szerintem rossz helyen keresgettek, mert pusztán egy ágazati fizetést kiemelni nem old meg semmit, a fizetéseket érdemben pedig egy politikai erő sem tudja varázsütésre elfogadható szintre emelni mert annál sokkal összetettebb ez a probléma.

Emmett Brown 2019.07.24. 20:37:13

@MAXVAL bircaman közíró: egy objektív tényt említs, ne a bullshitet.

kalbász 2019.07.24. 20:37:21

@teéjesenmindegy: Te hülye vagy vagy mi?
A jó szakember nem megy el megcsinálni a munkát bizonyos árszint felett.
Amíg nem fizeted meg addig csak szart kapsz.
Miért ismételgeted ugyanazt a faszságot?

kalbász 2019.07.24. 20:41:41

@tomfree: Nagyon helyes, hogy elinflálják az alanyi jogú juttatásokat. Pontosan ezek miatt tart ott a társadalom, hogy vannak akik pénzért szülnek de szarnak a gyerekre.
És van néhány olyan segghülye gyökér, mint te aki ezt hibának tartja. Beszarás.

kalbász 2019.07.24. 20:51:28

@élhetetlen: Te se láttál még cigány iskolát közelről.

Control. 2019.07.24. 21:22:43

@Hozzászólok: hol keres egy tanár 400 ezer nettót? Mese habbal. A 300 is ritka.

élhetetlen 2019.07.24. 21:53:28

@hidegsegg: “Az biztos, hogy vidéken mást jelent a közalkalmazotti fizetés mint Budapesten.”. Biztosan igazad van, de a 300 körüli bruttó, az Budapesten is az, és vidéken is. És nincs vidéki és Bp-i bértábla. És amit még tudok, hogy vidéken a víz, csatorna is drágább, mint Bpesten. A többit te tudod. Esetleg a zöldség, krumpli lehet olcsóbb a helyi piacon, de az sem biztos.

Mehet 2019.07.24. 21:53:40

@kalbász: Ne mérgelődj kalbász! teéjesenmindegy nem hülye. Ő vélhetően fizetést kap azért, hogy széttrollkodja a topicot. Látod te is vele veszekszel, ahelyett, hogy a lényeges dolgokkal foglalkoznál.

tomfree 2019.07.24. 22:04:05

@kalbász: "Nagyon helyes, hogy elinflálják az alanyi jogú juttatásokat. Pontosan ezek miatt tart ott a társadalom, hogy vannak akik pénzért szülnek de szarnak a gyerekre.
És van néhány olyan segghülye gyökér, mint te aki ezt hibának tartja. Beszarás. "

Persze, gondolom anyád visszaküldte a juttatásokat ami járt utánad az államnak. Segghülye gyökér mi? Na gyere beszéljünk le egy személyes összeröffenést, aztán ott állj fel ekkora szájjal. Vállald fel a véleményed élőben is állj ki a nagy pofádért akkor gyerünk.

Hozzászólok 2019.07.24. 22:10:06

@Con Troll: te szerencsetlen troll.
A cikk vegen kerdezte a poszter mennyit tartanek realisnak szemben a 164 e ft nettoval amiket kb most keresnek.

élhetetlen 2019.07.24. 22:24:08

@kalbász: “Te se láttál még cigány iskolát közelről”. Így igaz. Nekem csak pár cigány osztálytársam volt. De az előítéletet láttam közelről. Ballagás általánosban. Sok család, és a lányuk kibukott, hogy ők aztán nem mennek párban egy cigánnyal, tudod, csak úgy végig az iskolán. Jó családból származtam, végig kitűnő voltam, nem féltettem a hírnevemet, és a szüleim sem voltak fafejűek, én vállaltam az egyik srácot, és nem lett semmi bajom.
Egy országos nagyvállalatnál volt cigány főosztályvezetőm, aki aztán az EU-ban is öt évig volt szakértő, a számlázási igazgató szintén cigány volt. A képességek szórtak, a neveltetés fontos, és ahol ezt a család nem tudja biztosítani, ott adja meg az állam, ha képzett embereket akar. A magyarok között legalább annyi születetten ostoba van, mint a cigányok között, és, ha a cigány gyerekek is megkapnák azt a törődést, amit a magyarok, az eredmény sem lenne nagyon különböző. Ennyi.

moszkvicssluszkulcs 2019.07.24. 23:04:59

@élhetetlen: tényleg nem láttál mostanság cigány iskolát és olyan osztályokat ahol Ők vannak többségben. De most nem ez a téma...

Control. 2019.07.24. 23:40:22

@Hozzászólok: Te vagy a szerencsétlen, te marha. Én is tanár vagyok, 22 éve tanítok 230 nettóért. És pontosan tudom mennyit keresnek a kollégáim. 400 ezres tanári bérrel még soha nem találkoztam. Aki nálam 8-10 évvel régebben tanít az is 300 ezer alatt keres valamivel.

Tanár_ 2019.07.25. 00:02:37

Egy egyetemet végzett középiskolai tanár heti 26 órás beosztással, havi 10-12 ezres nettó osztályfőnöki pótlékkal kb 12-13 év után keres olyan 180-190 ezer nettót. 23-24 évnyi tanításnál megy ez fel kábé nettó 230 ezerre. Aztán újabb 10 után, olyan 56-57 évesen éri el a 280-290 ezer nettót. Nyugdíj előtt 60 körül már 300 ezer is megvan. Ennyi. 400 ezret nemigen éri el soha. Max ha valaki iskolaigazgató.

chrisred 2019.07.25. 05:37:11

@MAXVAL bircaman közíró: Az üres elvek befolyásolják a közösség életét, ha létezőnek fogadják el azokat. A lakhatási jog képezte az alkotmányos alapját az olyan állami intézkedéseknek, mint a kilakoltatási moratórium vagy az adóvisszatérítés lakásvásárlás esetén.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.25. 06:12:23

@chrisred:

Olyan jog, melynek nincs konkrét tartalma, nem ér semmit.

A lakásszerzés állami támogatásához nem kell lakhatási jog, ez simán kijön magából a társadalom eszméjéből.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.25. 06:16:12

@Emmett Brown:

Mi jobb? Jobbágynak lenni, akinek a lakását nem veheti el a uraság, s alanyi joga van a termény részére, vagy munkásnak lenni, aki a saját pémzén gondoskodik magáról, s a ha nincs pénze, mert kirúgtak az urasága, akkor pechje van.

chrisred 2019.07.25. 08:02:08

@MAXVAL bircaman közíró: Jobbágyként, ha a földeden nem termett semmi, nem mehettél a konkurrens földesúrhoz, ahol jobbak voltak a földek. Munkásként megteheted.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.25. 08:48:23

@chrisred:

Nagyon nem az, hiszen van társadalom, s célja éppen tagjainak védelme.

chrisred 2019.07.25. 09:27:03

@MAXVAL bircaman közíró: A tagjai védelme? Ez szintén üres, tartalmatlan szólam. Mit kell védeni? Az életet? A magántulajdont? Egyes emberek lakhatáshoz való jogát? Egy kifejezéssel máris belekeveredtél a polgári jogok kusza hálózatába. A lakhatáshoz való jog a második generációs alapjogok közé tartozik (szociális biztonsághoz való jog), vagyis nem abszolút, sérthetetlen alapjog, hanem olyan, aminek az elérése az állam részéről konkrét intézkedések megtételével oldható meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.25. 10:13:30

@chrisred:

Minek van állam?

Az állam a természetes nagycsalád és a törzs folytatása nagyobb léptékben.

Fő célja: a munkamegosztás, az önvédelem, a szolidaritás.

A szociális jogoknak akkor van értelmük, ha van valós tartalmuk: pl. nyugdíj, orvosi ellátás, ha megvannak a feltételeid, kapod. Konkrét juttatás. A "lakhatási jog" nulla, mert ha hajléktalan vagy, senki se ad neked lakást, persze a "jogod" megvan akkor. Azaz egy olyan mint az úrbe repülés joga: ha van rá 20 millió euród, repólhetsz, de ha nincs, akkor is "jogod" van rá, csak éppen ennek semmi értelme.

chrisred 2019.07.25. 10:35:28

@MAXVAL bircaman közíró: A lakhatási jog nem jelent feltétlenül saját tulajdonú lakást. Idézek az alaptörvényből: "Az emberhez méltó lakhatás feltételeinek a megteremtését, továbbá a közterület közcélú használatának védelmét az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani."

chrisred 2019.07.25. 11:02:49

@MAXVAL bircaman közíró: "Az állam a természetes nagycsalád és a törzs folytatása nagyobb léptékben."

Tévedés, a nagycsalád és a törzs egy közösség összefoglaló neve volt, az állam viszont nem maga a közösség, hanem a közösségi élet irányítására szakosodott intézmény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.25. 11:12:47

@chrisred:

A hajléktalanszállás mint a lakhatási jog megvalósulása? Hát ez kb. olyan, mintha beírnák az alkotmányba a szexhez való jogot, s mindenki kapna egy guminőt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.25. 11:15:51

@chrisred:

Nyilván leegyszerűsítettem. Az állam az a társadalmi fok, ahol már önálló intézményesült formájú az irányítás.

Amire utalni akartam: az állam eredetében nagycsaládok, törzsek összessége.

chrisred 2019.07.25. 11:17:55

@MAXVAL bircaman közíró: A szöveg nem tér ki arra, hogy milyen jellegű szállásról lehet szó, léteznek szociális lakások is.

chrisred 2019.07.25. 11:20:45

@MAXVAL bircaman közíró: Nem, a nagycsaládok, törzsek összessége a nép.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.25. 11:52:32

@chrisred:

Akkor ezen az alapon a kartonon aluljáróban alvás is a lakhatási jog biztosítása.

chrisred 2019.07.25. 11:56:35

@MAXVAL bircaman közíró: Ami hatalmi, és nem leszármazási kérdés.

chrisred 2019.07.25. 11:57:05

@MAXVAL bircaman közíró: Ezen az alapon pont nem, mert az közterület.

chrisred 2019.07.25. 14:02:03

@MAXVAL bircaman közíró: A te szempontodból lehet, mert az életkörülményeidre nincs hatással.

Tamás Rátkay 2019.08.16. 13:22:49

@tomfree : Továbbra is tartom, hogy NINCS 1,5 hónap szabadsága egy tanárnak. Pontosan annyi van, mint egy alkalmazottnak. Amúgy - és már nem a tanárokról van szó - továbbra is tartom, hogy mivel NEM vagyunk gazdaságilag erősek, sőt... ezért nekünk, magyaroknak NINCS jogunk 4 heteket pihenni. Nem is értem, hogy miért nem világos ez, hiszen ha egy magánszemély eladósodik, akkor éjjel-nappal dolgozik, amíg vissza nem fizeti. Nincs szórakozás, nincs ruházkodás, csak kiegyenlítés. Ha pedig egy egész ország nem nyújt értékelhető teljesítményt, nincs kellő mennyiségű hozzáadot értéke azokhoz, amiket másoknak szállít, amiből bevétele van, akkor DOLGOZZON jobban, hogy legyen, és csak annyit költsön, amennyije van, és arra, amiből azután létre tud hozni hozzáadott értéket, hogy a jövője mindig jobb, és jobb legyen. Tényleg nem érthető senkinek, hogy a kés élén táncolunk ? Hogy ezzel a teljesítménnyel, és vezetéssel (!) csak kb. a fele népességünk számára van élet lehetőség ? Vagy elfogadható a "természet" (vagy a társadalom...?) "törvénye", hogy akit nem tud ellátni, az pusztuljon...? Becslések szerint eddig kb. 4-500 ezer magyar "pusztult ki" (= ment külföldre). Ez így jól van ? Nem, nincs. Okoskodó disputa helyett jobb lenne cselekedni. Rendet tenni a fejekben, és a cselekedetekben. Itt az ideje, hogy összefogjunk. Elég a szájtépésből. Konkrét dolgokra, konkrét javaslat. Íme az első : ne épüljön addig több stadion, amíg a pedagógusok alapbére el nem éri a 300e (igen, nem véletlen) forintot. Pont. Mondhatom másként is, hogy kompromisszum legyen : minden új stadion egyben jelentsen 50e forintos pedagógus bér emelést. Miért ? Amiért stadionok épülnek. Pont azért.
süti beállítások módosítása