Csak egy tanár

Csak egy tanár

A távoktatás tapasztalatai egy hét távlatából

2020. március 19. - csakegytanár

Hát, ez az, amire senki sem gondolhatott hónapokkal ezelőtt. Ilyen drámai változás a mindennapi életünkben emberemlékezet óta nem volt. A koronavírus terjedése az élet számos területén borít fel mindent, ami idáig olyan egyszerűnek tűnt. Az oktatás is elszenvedi most az eseményeket, de hála istennek idáig a körülményekhez képest azt mondom: ez legyen a legnagyobb baj!

learn-4338935_1920.jpg

Sokk megélni azt, hogy egy pénteki napon bejelentik, hogy meghatározatlan időre nincsen hagyományos tanítás, a gyerekeknek tilos az oktatási intézményekbe bemenni. Egy hétvégét kapsz arra, hogy felkészülj valami teljesen más módszertanra, mint amit eddig használtál. De a szükség nagy úr, és úgy érzem, hogy kollégáimmal megteszünk mindent azért, hogy munkánkat becsületesen elvégezzük.

Amit természetesen meg is szeretnék köszönni országunk vezetőinek, hiszen pletykálták a fizetés nélküli szabadságot, a tanév megismétlését, és egyéb rémálmokat. Én most nagyon hálás vagyok, hogy az egzisztenciánk nem forog veszélyben, és most az egyszer az állami szféra dolgozói vannak nagyobb biztonságban anyagilag. Én hálás vagyok azért, hogy tovább dolgozhatok, és igyekszem mindent megtenni azért, hogy megszolgáljam az állam bizalmát.

Egy hétvége alatt az internetet elárasztották az on-line tanulási lehetőségek, oldalak, praktikák, videók, aminek nagy része természetesen eddig is rendelkezésünkre állt, de most rájuk is kényszerültünk. Kicsit azt is mondanám, hogy hirtelen a bőség zavarát tapasztaltam az elmúlt egy hétben, de inkább ez legyen, mint a széttárt kéz.

student-849825_1920.jpg

A szülők és a gyerekek is kénytelenek voltak alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és egy-két napjuk volt arra, hogy felvegyék a tempót. Én azt mondom, hogy többségük jelesre vizsgázik. Nem mondom, hogy nincs kivétel, mert van, de le a kalappal mindenki előtt! Az én iskolámban is szinte napról-napra változik minden, próbáljuk a legoptimálisabb módon kihasználni a rendelkezésre álló lehetőségeket. De amit máskor hetekig járattunk volna be, azokra most napok jutnak.

Ha egy valami haszna lesz az oktatásban ennek a nyomorúságos időszaknak, az a gyerekek és a szülők informatikai tudásának fejlődése. Most derül ki, hogy ki az, aki az elmúlt egy-két évben bele se nézett a Krétába, ki az, aki 2020-ban még nem tud e-mail címet készíteni. De most… a többség erőn felül teljesít, én nagyon büszke vagyok mindenkire, aki felfogta, hogy nem a vakáció köszöntött be, hanem kaptunk egy lehetőséget, hogy legalább ezen a téren hadd folytatódjon az érdemi munka. Az informatikai fejlődés természetesen a kollégák esetében is kényszerű és kézzel fogható. Akik eddig elhessegették a modern eszközöket, most nincs más választásuk, és szépen vizsgáznak.

Ahogy a hagyományos tanteremben, ebben a virtuális világban is minden kolléga más. Próbálunk egységes rendszereken keresztül dolgozni, de attól még hála istennek meg tudjuk tartani az egyéniségünket, változatosságunkat, ami örvendetes. Reméljük, hogy a szülők tudják követni az ezerféle feladatot, platformot, bekérési formát. Higgyék el, mindenki a legjobbat akarja a gyerekeknek, és köszönjük a nyitottságot ezekben a nehéz időkben.

Jómagam különben az online tanóra tartását preferálom, ahol van rá lehetőség. Muszáj a gyerekeknek „találkozni”, hiszen ők is el vannak zárva egymástól. Jó látni őket, jó belelátni a kuckójukba, és jó látni, hogy nekik is fontos ez az egész. És jó látni, hogy gyerekek, és nevetnek.

Kérdés persze, hogy meddig tart a lelkesedés, de most sajnos nem ez a legaggasztóbb. Bízunk benne, hogy mihamarabb véget ér ez a dráma a világban, és mihamarabb élhetjük régi életünket.

Természetesen nagyon szívmelengető azokat a mémeket és egyéb internetes hozzászólásokat olvasni, amiben a szülők a tanárok szerepét átértékelték az elmúlt egy hétben. Köszönjük az együttérzést! Egyúttal kitartást a feladat otthoni részéhez!

Jó egészséget mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://csakegytanar.blog.hu/api/trackback/id/tr9515536638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bacu 2020.03.20. 05:34:46

Szuper! Van sok elonye, az teny! Hugomnak két lánya van, alsós általános sulisok.
Elmeselese alapjan egy szulonek konkretan elmegy a napja a gyerekek oktatasaval. Szerencsere hugom tanar, otthon tanit, igy tud veluk foglalkozni.
De nagyon erdekelne, hogy ahol a szuloknek nek ilyen jellegu a munkajuk, es akar nincsenek otthon azok mit csinalnak.
Ugyan igy ott is, ahol nincsen tablet, laptop a csaladban, es akar net se.
Tovabba miert kell szivatni a gyerekeket pl tesibol egy 62 pontbol allo gyakorlatsorral, amit utana be kell mutatni egy het mulva?
Hagyni kene oket picit pihenni.
Sok csaladban az osszezartsag miatt amugy is parazs hangulat lehet.

Mindezek mellett termeszetesen elismeres a tanaroknak, hogy tudnak alkalmazkodni. Igaz en adtam volna ket het szunetet, hogy addig osszealljon a koncepcio.
Kitartast kivanok mindenkinek, es jo tanulast, tanitast!

KeeganBong 2020.03.20. 08:31:17

Le a kalappal mindenki előtt. Azzal nem akarok foglalkozni mennyi pluszt, rugalmasságot ilyesmiket okoz ez itthon.
De az én tapasztalatom a gyerekek iskolájában oktató pedagógusokkal kapcsolatban, 1 hét után, hogy kivétel nélkül nem fekszik nekik az online világ. A gyerekektől többet tanulhatnak online csapatmunkából, kommunikációból. 1 hét után sem tudtak eldönteni egy közös platformot, Facebook csoport, Messenger, Viber, e-mail-en össze-vissza jönnek a feladatok kinek milyen képessége van. Itt az összes pedagógus tanulásra szorul, pedíg a normális életben eddíg kiváló tanároknak tartottam őket. Ja, csak nincs tábla, meg analóg eszközök... Az a szomorú az egészben, hogy szülőkként próbáljuk őket terelgetni, hogy induljunk el valami közös irányba, Edmodo, Google Classroom, Kréta vagy valami, de süket fülekre talál, nehogymár mások oktassanak egy pedagógust. Így még a káosz van. De ott vannak Facebookon igen nagy csoportok a témában, hogy nem olyan rózsás a helyzet, mint ahogy a bejegyzés állítja.
Szóval a helyzet nem rossz, de az éremnek két oldala van.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2020.03.20. 08:46:22

@KeeganBong: ja, nem tudom a posztoló hol tanít, de anyám egy kis falusi iskolában. Ott tanulói oldalon annyira hiányzik az infrastruktúra, hogy a Kréta marad az egyetlen lehetőség a kommunikációra. Az meg néha döcög, a szülők jó része életében nem lépett be, ő csak küldözgeti az anyagokat az osztályoknak, valószínű jó részük sose olvassa....

KeeganBong 2020.03.20. 08:52:33

@onlajnok: igen, vannak ilyenek is. De ezt maga a blog szerzője teljesen jól felvázolta, mik a pozitívumok-negatívumok gyermek és szülő oldalról. A pedagógus oldal negatívumai maradtak ki.
Egy objektívnak tűnő pedagógustól: m.facebook.com/story.php?story_fbid=1066334693703692&id=100009815149197

bontottcsirke 2020.03.20. 10:02:30

@KeeganBong: Valószínűleg nem kellett volna alulfinanszírozni ezt a pályát és akkor lenne digitális kompetencia.

Wildhunt 2020.03.20. 10:09:49

@bontottcsirke:
- tudsz úszni?
- nem
- és ha megfizetem?

KeeganBong 2020.03.20. 11:47:48

@bontottcsirke: és azok, akik tudnak mit kezdeni a helyzettel többet keresnek? Nem. Itt az van, amit az összes pedagógus hangoztatott eddíg, hogy ez hivatás. Most meg kiderül.

Van aki gyűri, tolja, képzi magát és ennyit keres, de akkor is. Na, az egy elhivatott pedagógus.

Meg van aki nem halad a korral, őt ne oktassák ki, azt nem is tud mit kezdeni egy helyzettel. Az meg egy oktató, vagy nem tudom minek nevezzem.

nitro1 2020.03.20. 12:45:11

@KeeganBong: Nincsen informatika tanár, aki átfogná és megszervezné az egészet, a többi tanár "kiokosításával" egyetemben?

Tamagucsi 2020.03.20. 13:29:16

@KeeganBong: Igen, a pedagógusok odlaláról jelentkező negatívumok elmaradnak. Az egész napod megy el a távoktatásra és a fenntartó kéri, hogy csak óra végén írd be a házit. A gyerekek - ahogy korábban már írtam - bejelentkeznek, utána nincs csetelés, várják a házit a Krétában. Aha...csak a házit az óra végeztével írhatod be. Nézed, bámulod a képernyőt és nem történik semmi, csupán a szemed folyik ki.

project640 2020.03.20. 13:55:52

Számomra teljesen leszerepeltek a tanárok. Ez nem távoktatás, amit csinálnak. 10 tanár 10 féle képpen próbálja a gyerekeimnek eljuttatni a heti tanulnivalót, amit a feleségem leokat nekik.
És a tanárok mit csinálnak? Ez nem oktatás!!!!!
1 hét alatt a faceboo, e-mail-en nem jutottunk tovább... vannak tanárok, akiknek próblémájuk van egy one-drive használatával. Skype-on online meeting formájában élő oktatást leadni meg olyan kérés, mintha a NASA holnap a marsra menne.
Semmlyen interakció, aktivitás, innováció-t a tanárok oldaláról nem látok. Ilyenkor derül ki, hogy 30 éve magyar-t tanító tanár csak papíron értelmiségi, valójában egy betanított munkás szintján le ... és bocsánat a kioktatásért, de szülőként jogosan elvárom, hogy az egyébként fizetésükért othon ülő tanárok tegyék a dolgukat ... és tisztelet a kivételnek.

leves(z) 2020.03.20. 14:57:31

@project640: Hány tanárt látott, kedves hozzászóló? Mocskolódni és általánosítani tud, azt látom. Nálunk egységes platformon zajlik a munka, interaktív, a gyerekek kérdeznek, kommunikálnak. Lelkesen küldik a megoldott feladatokat.
És még egy: nekünk tanároknak egy egész hétvégénk volt, hogy valami teljesen más dolgot megtanuljunk, és készségszinten alkalmazzunk. Ez nyilván elvárható, mi?
Pontosan az ilyen hőzöngő szülők miatt vannak nehézségeink.
Mert ő nyilván könnyen elintézi, hogy az osztály minden tagja egy időpontban ott üljön a számítógép előtt, hogy skype-on órát tartsak nekik. Meg nyilván minden gyereknek (testvérek)saját gépe is van, mindenhol.
Gondolkodjon, mielőtt önti a mocskot. Vagy álljon be, próbálja ki.

project640 2020.03.20. 15:01:18

az én gyermekeim tanáráról beszélk, és majd egy tucat imserős gyerekeinek a tanáráról!!!!!!

project640 2020.03.20. 15:09:58

@leves(z): nem öntöm a mocskot, csak leírom a tényeket ... 1 hétről beszélek ... én magam vittem ki 2 gépet, hogy segítsek ... én magam adtam az ötlete, és magyaráztam el több tanárnak, hogy van ez .... multiba dolgozok, ...jelenleg a járvány miatt sokszor órák alatt kel impovizálnunk!!!! ... skype meetinget kell szervezni pl. reggel 9.00ra ... akit ott van , ott van, aki nincs, za nincs... ilyen egyszerű... közben persze mindenkinek kivan küdve a tananyag ..... DE!!!! legalább el van indítva egy interakció!!!!!!!!!!!!!!! ..... mégegyszer mondom: a tanárok általam ismert nagy részén a teljes innováció hiányát látom!!!!!!!!!!!! .... ez TÉNY!!!!!

HaCS 2020.03.20. 15:24:52

"Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!"

David Bowman 2020.03.20. 15:38:31

Egy tanár ne írjon olyat, hogy "legoptimálisabb".

a nagy hohohorgász 2020.03.20. 16:28:34

Fogjátok orbanra és megnyugodhat mindenki. Azt fogja fel a Kedves szülő Hogy a tanárok között is annyi a normális mint a szülők között.hahaha... Neked Nincs időd a gyerekedre de másnak legyen.megalol vazze.hahaha

bontottcsirke 2020.03.20. 18:55:35

@KeeganBong: De nekem nem baj ha félmilliót hazaviszel, mi? A tanári fizetés meg legyen az elhivatottság. Azzal lehet fizetni a boltban is nem, bazmeg?

bontottcsirke 2020.03.20. 18:57:12

@project640: Multiban dolgozom....na ha ennyit fizetnének tanáréknál, akkor nem lenne innovációhiány. Ha egy szakmát nem fogsz megfizetni, csak agyhalottakkal lesz tele.

bontottcsirke 2020.03.20. 18:58:33

@project640: most bosszulja meg magát az alulfinanszírozás. Lásd előbbi kommentjeim.

KeeganBong 2020.03.20. 19:06:58

@bontottcsirke: először is szépen beszéljél, egy pedagógus blogon vagyunk. Nem fizetésekről szóló poszthoz szóltam hozzá, nem bántottam senkit, igyekeztem kultúráltan megfogalmazni a mondanivalómat. Sokunknak mint olvasom hasonló véleményük van. Most akkor mindenhova bekopipasztázod a hozzászólásod? Talán a témához szólj hozzá, ezt meg vidd át egy pedagógus fizetésekről szóló poszthoz. Ülj le,1-es.

bontottcsirke 2020.03.20. 20:08:06

@KeeganBong: Az energiaminimumra törekszem, hátha akkor jobban megértik. Köszi az egyest, a modorosságodtól összeomlottam, de az az összefüggéseket kettőnk közül te nem vágod. Ülj le, egyes, tudod hány éves duma ez?

KeeganBong 2020.03.20. 20:47:34

@bontottcsirke: Pillangóhatás megvan? Persze, hogy összefügg minden mindennel. És igazat adok neked abban, hogy a pedagógus szakma alulfinanszírozott, központosított, stb. Csak ez a blogbejegyzés nem erről szól. Ugyanannyi munkabérért az egyik pedagógus miért ad bele mindent, a másik meg nem? Akinek hivatása ez, az csinálja, fanatikus, önképzi magát, én bolondnak hívnám, pozitív értelemben.
A blog írója sem keverte bele az anyagiakat. Akkor te?

bontottcsirke 2020.03.20. 22:24:12

@KeeganBong: ha ezt nem lehet a finanszírozással szoros összefüggésbe hozni, akkor egyesek nem látják a fatol az erdőt

KeeganBong 2020.03.20. 22:27:28

@bontottcsirke: válaszolj arra, amit kérdeztem, ha tudsz. Az egyik pedagógus lelkiismeretesen csinálja x pénzért, a másik nem. Miért? Jól van ez így?

KeeganBong 2020.03.20. 22:38:00

@bontottcsirke: segítek. Azért mert ahogy a pedagógusok is értékelnek, 1-5-íg, így minden szakmában, hivatásban van kiváló, átlagon felüli, átlagos, és átlag alatti képességű. Tök mindegy mennyi a munkabér a tehetségétől függetlenül bárkinek. Mert a tehetség az egy adottság, amit lehet fejleszteni. Van akinek nincs. Annak tovább kell lépnie. Vagy azt gondolod, hogy mindegyik pedagógus magna cum laude végzett? Nincsennek olyanok, akik alíg élték túl a saját tanulmányaikat, mégis ezt eröltetik?

bontottcsirke 2020.03.20. 22:54:02

@KeeganBong: látom nehéz a felfogasod na pá
süti beállítások módosítása